Taxa pentru localuri majorata cu 100%
Edilii vor introduce o reducere de 5% pentru plata integrala a impozitelor locale
Municipalitatea ti-a prezentat ieri propunerile in ceea ce privette politica fiscala pentru anul in curs ti pentru urmatorii ani de mandat. Principiile care stau la baza elaborarii acestui plan nou pentru taxe ti impozite locale de catre noua conducere a Primariei Oradea au in vedere cateva aspecte, crearea unui cadru prielnic pentru investitori, sprijinirea IMM- urilor, exploatarea patrimoniului municipiului, dorinta de a decongestiona traficul rutier in zona centrala ti in cartiere ti folosirea eficienta a parghiilor care intaresc respectul fata de cetatean.
Prima dintre modificarile propuse de municipalitate are in vedere scaderea cotei de impozitare a cladirilor reevaluate ale persoanelor juridice de la 1,6% la 1.4% pe an. Aceasta reducere va continua ti in anii urmatori lui 2009 pana la atingerea unui grad de impozitare comparabil cu al municipiilor de aceeati categorie fiscala ca ti Oradea. O alta facilitate acordata investitorilor are vizeaza mentinerea in vigoare a regulamentului de acordare al facilitatilor fiscale. Deficitul de resurse cauzat de reducerea cotei va fi acoperit de intrarea unor noi obiective de investitii in orat.
Municipalitatea propune cretterea taxei pentru mijloacele auto cu 10%. "Avand in vedere ca aceasta taxa a fost la nivelul minim in anii 2007-2008 era necesara o regandire a acestei taxe astfel incat din aceasta diferenta sa putem sa porni la amenajarea unor parcari in zonele care au mare nevoie de astfel de locuri, zonele centrale ti cartierele aglomerate", a declarat viceprimarul Biro Rozalia.
Taxa pentru eliberarea autorizatiilor pentru baruri ti restaurante va fi reatezata diferentiat pe zone fiscale ale oratului ti in functie de suprafata unitatilor in care se desfatoara astfel de activitati. Unitatile care au suprafete de peste 100 metri patrati ti in care se pot desfatura evenimente de mare amploare, nunti, botezuri, intruniri, vor avea o taxa majorata cu 100% fata de celelalte, dar nu mai mult de 30 milioane lei/an. Contribuabilii care nu au achitat taxa de 12 milioane lei aferenta anului 2007vor fi exonerati de plata majorarilor de intarziere daca achita aceasta taxa pana la data de 30 septembrie a anului in curs.
Cetatenii care iti vor plati integral obligatiile anuale la impozitul pe cladiri terenuri si mijloace de transport pana la 31 martie vor beneficia de 5% reducere.
Taxele , impozitele, veniturile pentru folosinta bunurilor din domeniul public inclusiv cele provenind din chirii ti concesiuni rezultate in urma contractelor incheiate cu Municipiul Oradea vor fi reatezate. Municipalitatea propune majorarea taxei hoteliere de la 2,5% la 3% /persoana/tarif cazare.
Varianta prezentata in cadrul conferintei de presa de ieri este o prima varianta. Aceasta modificare propusa de municipalitate va fi supusa unei dezbateri publice luna viitoare. Noile taxe ti impozite vor fi postate pe site-ul Primariei Oradea unde vor putea fi accesate de orice cetatean. Tot pe site-ul primariei se vor putea posta sugestii ti variante pentru intocmirea unui nou plan pentru taxele ti impozitele locale.
Toate aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii consilierilor locali in tedinta ordinara de Consiliu Local din luna august.