Guvernul inaspreste legislatia privind producerea produselor alcoolice. Potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru completarea Codului Fiscal, emiterea autorizatiei si avizarea anuala a acesteia vor presupune achitarea de catre societatile cu activitati de antrepozitare fiscala a unei taxe cuprinse intre 100 si un milion de euro, diferentiata pe grupe de produse. Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase - Garant sustin ca astfel de taxe nu exista in Uniunea Europeana.

Proiectul propus de MFP stipuleaza ca autorizatia pentru societatile de antrepozitare fiscala va avea o valabilitate de 5 ani, conditia fiind avizarea anuala. Taxa de emitere a autorizatiei si de avizare anuala va fi platita anticipat si va constitui venit la bugetul de stat.
Dupa cum se stie, antrepozitul fiscal este locul, aflat sub controlul autoritatii fiscale, unde produsele accizabile sunt fabricate, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de catre antrepozitarul autorizat. Plata accizelor este suspendata pe perioada realizarii acestor operatiuni.
Persoanele care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai fi autorizate ca antrepozitari fiscali, iar locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare se vor asimila antrepozitelor fiscale de depozitare.
Autoritatile fiscale vor putea anula autorizatia pentru un antrepozit fiscal atunci cand considera ca le-au fost oferite informatii inexacte sau incomplete in legatura cu autorizarea.
Potrivit Codului Fiscal, autorizatia poate fi anulata si in cazul in care s-a pronuntat o hotarare definitiva si irevocabila pentru realizarea unor infractiuni la regimul produselor accizabile. Contestarea deciziei de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal nu suspenda efectele juridice ale unei astfel de decizii, pe perioada solutionarii contestatiei in procedura administrativa, se precizeaza in proiect.

Garantii pentru timbre si banderole

Autoritatile fiscale intentioneaza sa introduca si un sistem de garantii pentru toate timbrele si banderolele solicitate de antrepozitari. Astfel, atunci cand antrepozitarul autorizat solicita banderole pentru produsele alcoolice sau timbre pentru produsele din tutun, va trebui sa depuna o cerere si o garantie la autoritatea fiscala.
Antrepozitul fiscal poate fi folosit numai pentru producerea si/sau depozitarea produselor accizabile, nu si pentru vanzarea cu amanuntul a acestora.
Micile distilerii, accizate la jumatate
In acelasi proiect propus de MFP se arata ca acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, de la 1 iulie. Astfel, daca in prezent nivelul accizei este de 465,35 euro/ hectolitru alcool pur, taxa-standard urmeaza sa fie majorata la 550 de euro/hectolitru alcool pur.
Doar micile distilerii vor beneficia de reduceri ale accizei pe alcool, aceasta fiind jumatate din cea pentru marile distilerii.
In opinia producatorilor de la Garant, aceasta reglementare este specifica statelor europene, prin mici distilerii intelegandu-se cele a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an.