Producatorii de alcool si bauturi alcoolice nu sunt de acord cu intentia Guvernului de a introduce o taxa pe viciu, considerand ca masura ar avea ca efect reducerea veniturilor la bugetul de stat si cresterea evaziunii fiscale in domeniu la peste 80-90% din piata. Patronatul din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, Garant, atrage atentia ca vor ataca legea care prevede o astfel de taxa la Curtea Constitutionala.

Dupa cum se stie deja, introducerea taxei de viciu a fost promovata in pachetul de legi privind reforma sistemului sanitar, aprobat saptamana trecuta de Guvern. Valoarea taxei a fost stabilita la 20 de centi pentru fiecare pachet de tigari si de 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat, adica de 2 euro pentru fiecare litru de alcool.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat ca, prin introducerea acestor taxe, in anul in curs ar putea fi colectate 150 de milioane de euro, iar din 2007 aproximativ 200 de milioane de euro.
Fondurile vor fi puse la dispozitia MS ca venituri proprii, pentru trei sectoare: infrastructura, programe nationale si rezerve speciale.
Fata de aceste reglementari, Romulus Dascalu (foto), presedintele patronatului din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, Garant, este de parere ca introducerea unei noi taxe pentru alcool ar determina o majorare a nivelului de impunere peste nivelul european si ar creste somajul in industrie ca urmare a inchiderii fabricilor.
Dascalu ne-a explicat ca pentru a calcula cu cat se scumpeste litrul de alcool trebuie ca la cei 2 euro per litru sa adunam acciza de 4,65 euro per litru, ceea ce va conduce la o taxare suplimentara de 6,65 euro per litrul de alcool. In acest fel, dupa calculele reprezentantilor patronatului, un litru de vodka ar putea ajunge la 250.000 - 300.000 de lei.

Piata neagra a alcoolului, intretinuta si de magazinele duty-free

Problema principala in opinia reprezentantilor Garant este cea a pietei negre, care se va dezvolta pe fondul acestei taxari excesive a litrului de alcool. Romulus Dascalu este de acord ca industria pe care o reprezinta sa participe la Fondul de Sanatate, dar acest lucru sa se faca prin preluarea de catre acest Fond a unor procente din acciza deja existenta pentru astfel de produse. O alta suplimentare a acestui Fond poate fi, in opinia presedintelui Garant, introducerea de accize in magazinele duty-free. Dascalu este de parere ca mentinerea unor scutiri de accize in magazinele duty-free va mentine contrabanda in astfel de magazine, "in spatele carora stau grupuri de interese".

Doar 1% din cazanele pentru alcool au autorizatie

Pe de alta parte, Dascalu atrage atentia factorilor responsabili ca cei care nu-si vor mai permite sa cumpere alcool fabricat legal se vor indrepta catre producatorii iliciti, catre cei care fac evaziune fiscala in domeniu si care pun in pericol, prin produsele pe care le fabrica si viata consumatorilor. In acest sens, presedintele Garant sustine ca in Romania, din cele peste 30.000 de cazane pentru producerea alcoolului, mici si mari, maximum 400 sunt autorizate. "Aceasta ne arata amploarea evaziunii in domeniul alcoolului, evaziune care se va dezvolta si mai mult odata cu taxarea excesiva", spune Dascalu.
In ceea ce priveste controalele realizate de ANAF pe piata neagra a alcoolului, acestea nu au avut efectul scontat, sunt de parere reprezentantii Garant, care sustin ca aceste controale trebuie realizate de comisii mixte, la care sa participe si reprezentantii patronatului din domeniu.
In cazul in care Guvernul nu va accepta pozitia patronatului, reprezentantii Garant vor ataca legea care prevede "taxa pe viciu" la Curtea Constitutionala, actul normativ fiind considerat anticoncurential si anticonstitutional.