Taxa pentru reciclarea deseurilor de electronice si electrocasnice impusa de UE ar putea scumpi aceste produse cu pana la 20 de euro, apreciaza analistii din piata. In 2008, Craiova ar trebui sa colecteze 1.200 de tone de astfel de deseuri, conform normelor comunitare.
Preturile aparatelor electronice si electrocasnice ar putea creste cu pana la 20 de euro din luna aprilie a acestui an, ca urmare a introducerii taxei verzi, pentru producatorii si importatorii de asemenea produse. Pretul final ar putea sa scada insa datorita diminuarii taxelor vamale la importurile din UE si interesului firmelor sa recicleze produsele vechi, lansand reduceri de preturi. Taxa pentru reciclarea deseurilor de electronice si electrocasnice este ceruta de UE si se aplica deja in spatiul comunitar. Potrivit analistilor din piata, taxa va fi atasata preturilor produselor, la achizitionare, si se va incadra intre doi si 20 de euro, in functie de greutatea produselor. Ea va fi aplicata pe clase, media fiind de cinci-sase euro pe produs. Spre exemplu, pentru produsele din IT, care sunt mai usoare, aceasta va fi de doi pana la zece euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro. Distribuitorii se asteapta ca taxa sa fie de zece euro pentru un calculator, opt euro pentru un laptop si sase euro pentru televizoare. In UE, consumatorul plateste circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri, adica peste zece euro pe un produs. Producatorii si importatorii de produse electronice si electrocasnice trebuie sa-si infiinteze puncte de colectare pentru aceste deseuri si sa stranga cantitati de rebuturi egale cu cele livrate pe piata, pentru a nu mai cotiza la fondul de mediu. Firmele pot sa delege aceasta activitate unor asociatii specializate.
1.200 de tone de deseuri pentru Craiova
Potrivit HG nr. 448/2005, autoritatile publice locale au obligatia sa stranga separat acest tip de deseuri de la gospodariile particulare si sa puna la dispozitia producatorilor si importatorilor de electronice si electrocasnice spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de colectare selectiva a acestora. Cate un punct de colectare este obligatoriu si pentru orasele cu peste 20.000 de locuitori. Pana la sfarsitul lui 2008, rata medie anuala de colectare a deseurilor de electronice si electrocasnice ar trebui sa fie opt kilograme pe cap de locuitor. Un oras de dimensiunile Craiovei ar trebui sa produca in 2008 circa 1.200 de tone de astfel de deseuri. In Craiova s-a amenajat deja o platforma de colectare, la incineratorul Serviciului Public de Salubritate (SPS), la iesirea din oras. Cantitatea colectata se ridica la aproape trei tone. Problema este ca SPS nu stie cum sa procedeze cu deseurile, din cauza ca nu au aparut firmele care sa le recicleze.
Din pacate, la ora actuala in Romania nu exista ateliere de reciclare pentru aceste categorii de deseuri, insa responsabilii in domeniu spun ca s-ar putea infiinta in curand, in Buzau. Surse din piata sustin ca producatorii si importatorii ar fi direct interesati sa colecteze deseurile pentru ca ar scapa de taxa de mediu. In plus, acestia si-ar putea recupera o buna parte din investitii din valorificarea acestora, vanzandu-le firmelor care se ocupa cu reciclarea. Mai mult, unele magazine deja acorda reduceri pentru clientii care aduc produse vechi. In acest fel, au de castigat ambele parti. "Deseurile de acest tip trebuie colectate cumva. Pacat insa ca din aceasta cauza producatorii si importatorii vor creste preturile la produse", a declarat Daniel Roman, client. "Este in interesul tuturor sa se infiinteze puncte de colectare. Si firmele sunt interesate sa faca reduceri, pentru ca isi atrag noi clienti", a spus Adriana Pita, reprezentantul real,- Hypermarket, unul dintre marii retaileri de pe piata romaneasca.