Asociatia care colecteaza taxa ecologica aplicata electrocasnicelor si care trebuie sa se ocupe de reciclarea acestora nu a fost inca autorizata de Ministerul Mediului.
In ciuda acestui fapt,
de la 1 iulie pretul electrocasnicelor a crescut, la unele magazine din Oradea, cu pana la 44 de lei.
Odata cu introducerea taxei verzi, bihorenii se vad nevoiti sa plateasca mai mult pentru achizitionarea aparatelor electrocasnice. CECED, asociatia care s-a angajat sa preia responsabilitatea de colectare si reciclare a produselor electrocasnice si electronice, a gasit o explicatie stupida pentru noua taxa: aceasta este provizorie si poate fi modificata de Ministerul Mediului. Valorile provizorii ale taxei verzi pentru electrocasnice pot fi afisate la raft si pot fi incasate. Ele sunt provizorii, deoarece, daca autoritatea de mediu considera ca sunt prea mari sau prea mici, ele vor fi modificate la un moment dat. Membrii fondatori ai CECED sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70%-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.
La magazinele de profil din Oradea, Altex si Flanco Universul Electocasnicelor situatia regasirii in pretul de achizitie a electrocasnicelor a valorii timbrului verde este diferita. Astfel, la Flanco timbrul este afisat numai pe produsele audio-video, respective 8,33 lei, in timp ce la Altex, in toate spatiile pe care le detin in Oradea, valoarea timbrului este incasata la toate electrocasnicele. Pentru o lada frigorifica timbrul este in valoare de 34 de lei, iar pentru o combina frigorifica timbrul este in valoare de 44 de lei. Valoarea taxei difera in functie de marimea aparatului si de substantele daunatoare mediului inconjurator pe care le contine. Astfel, valoarea variaza de la 2 lei pentru electrocasnicele mici si electronicele de consum, pana la 37-44 de lei pentru combinele frigorifice de peste 250 de litri capacitate neta. Aceste valori provizorii sunt cele care se vor gasi afisate la raft, ele avand deja taxa pe valoare adaugata aplicata. Dupa frigiderele cu capacitate mai mare de 250 de litri, urmeaza cele cu capacitate de pana la 250 de litri, pentru care taxa este de 29 de lei, iar pe locul trei gasim televizoarele cu plasma, pentru care trebuie sa platim mai mult cu 21 de lei. De asemenea, pentru electrocasnicele mari, cum sunt masinile de spalat rufe si vase, uscatoare, masini de gatit electrice sau cuptoare electrice, valoarea taxei este de 15 lei.
Valoarea taxei este de 8,33 lei pentru un televizor cu tub catodic si LCD, o plita, o hota electrica, un cuptor cu microunde, o soba electrica, un radiator electric sau un ventilator. Pentru aspiratoare si roboti de bucatarie taxa este de 6 lei, pentru combine muzicale, DVD playere, home cinema, valoarea taxei este de 4 lei, iar pentru restul electrocasnicelor mici taxa este de 2 lei. Pentru sursele de iluminat, consumatorii vor plati mai putin de un leu. Aceste valori ale timbrului verde sunt provizorii, urmand ca in aceste zile cele doua asociatii care se ocupa de reciclarea deseurilor sa primeasca avizul Ministerului Mediului.