Daca intentionati sa faceti astfel de achizitii, ar fi bine sa va grabiti, pentru ca dupa 1 aprilie veti fi nevoiti sa suportati pe langa pretul aparatului si taxa pe valoarea adaugata, si taxa de reciclare, adica taxa verde. Motivul aplicarii acesteia este simplu.
Uniunea Europeana nu ne mai lasa sa aruncam oriunde electronicele si electrocasnicele pe care nu le mai folosim. Acestea trebuie adunate si reciclate in locuri speciale. Taxa ar fi putut fi introdusa imediat dupa aderarea la UE, dar la acea data in Romania nu existau fabrici specializate in reciclarea produselor electronice, electrocasnice si IT, iar deseurile acestor produse trebuiau valorificate in Ungaria si Cehia. Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective Eco Tic, atentiona la sfarsitul anului trecut ca reciclarea in strainatate costa cam 0,60 euro pe kilogramul de echipament. Totodata, potrivit unei directive a Comisiei Europene, deseurile IT trebuie revalorificate in proportie de 80% in fabrici specializate, si nu in simple ateliere de dezmembrare ca pana acum.

Taxa, calculata pe produs si greutate

Cel mai important lucru este ca taxa va fi calculata atat in functie de produs, dar si in functie de greutatea acestuia. Cele mai mari scumpiri, de 20 de euro, vor fi aplicate pe segmentul electrocasnicelor albe precum frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. Pentru echipamentele IT, Ministerul Mediului ne asigura ca taxa verde nu va depasi 10 euro.
Astfel, daca pentru un frigider sau un aparat de aer conditionat vom plati mai mult cu 20 de euro, in cazul unui aragaz, cuptor cu microunde sau calculator, pretul va creste cu 10 euro. Daca vreti sa cumparati un laptop dupa 1 aprilie, veti plati mai mult cu 9 euro. Pentru un monitor LCD sau televizor cu plasma taxa inclusa in produs este de 8 euro. Ceva mai putin veti plati in cazul unei imprimante sau DVD player, unde taxa este de 3 euro.
Ministerul Mediului atentioneaza si comerciantii. Pentru a putea percepe aceasta taxa, acestia trebuie sa aiba amenajate depozite speciale, in care sa stranga aparatura veche. Costurile suplimentare vor fi folosite ca sa acopere cheltuielile de colectare, transport si reciclare.
"Taxa verde are o sustinere si o justificare in conditiile in care sistemul de colectare, valorificare si reciclare a deseurilor din echipamentele electrice si electronice intr-adevar functioneaza", a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pentru The Money Channel. Pana acum insa, prea putini comercianti si-au amenajat astfel de spatii. Asadar, sunt sanse mari ca de la 1 aprilie in unele magazine pretul electronicelor si al electrocasnicelor sa ramana neschimbat.
"Exista niste liste cu centre de colectare, dintre care o parte sunt functionale, o parte nu. Cea mai mare parte nu sunt inca functionale si mai exista inca lucrari de amenajare", a precizat Catalin Gurau, director al Asociatiei Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania. Legea obliga autoritatile locale sa creeze in fiecare oras puncte de colectare a deseurilor electronice si rampe ecologice.