Firmele cu cifra de afaceri de peste 100.000 de euro ar putea plati 1% din profituri, ca taxa sociala pentru ajutorarea pensionarilor cu venituri mici. Oamenii de afaceri au pareri diferite fata de acest proiect de lege.
Firmele cu cifre anuale de afaceri de peste 100.000 de euro ar putea fi obligate sa plateasca statului o taxa de solidaritate de 1% din profit, daca parlamentarii vor aproba un proiect de lege aflat in acest moment in dezbatere. Recent, Comisia Economica din Senat a avizat initiativa legislativa, insa ramane de vazut daca textul normativ va si deveni lege. Potrivit proiectului, banii colectati de la firmele cu profit ar urma sa se duca la pensionarii care au venituri mai mici decat salariul minim pe economie. Discutiile pe marginea acestui subiect continua, cu toate ca proiectul a primit aviz negativ din partea executivului.
Reactii pro si contra
Dupa avizul favorabil din Senat, oamenii de afaceri au reactionat imediat. Unii dintre acestia considera ca taxa sociala este de natura sa descurajeze business-ul in Romania si ca succesul si performanta nu ar trebui taxate.
Altii, in schimb, sunt mai nuantati si spun doar ca politicienii vor sa-si atraga voturile pensionarilor pe spinarea oamenilor de afaceri care produc, asigura locuri de munca si platesc deja prea multe taxe si impozite catre stat. "Noi si asa platim pentru fondurile de pensii. Din punctul meu de vedere, este nevoie de un fond de solidaritate, dar nu numai pentru pensionari. Ar putea fi pentru stabilizarea fortei de munca in tara, pentru sprijinirea tinerilor etc. Noi, patronii, cei care dam acesti bani, ar trebui sa hotaram pentru ce categorii sociale vor fi banii. Initiatorii acestui proiect nu vor decat sa-si faca reclama politica. S-au gandit ca in acest mod pot lua voturile pensionarilor", a declarat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). De partea cealalta, potentialii beneficiari sustin ca statul este dator sa creasca veniturile, iar modul in care o face nu depinde de ei. "Ideea sa ajute pensionarii cu venituri mici e buna. Pentru cei aflati in aceasta situatie nu conteaza ca banii vin din profiturile patronilor sau din alta parte, important este sa vina", a declarat, la randul sau, George Sburlea, pensionar. Ramane de vazut daca aceasta initiativa va fi adoptata, mai ales ca introducerea criteriului cifrei de afaceri va cuprinde si unele IMM-uri, care si asa au profituri mici.
Initiatorii spun ca prin precizarea unei cifre de afaceri mai mari de 100.000 de euro s-ar dori, dimpotriva, exceptarea de la plata a IMM-urilor, care nu ar avea capacitatea sa plateasca taxa sociala.