CEZ, EON, Enel si Electrica Furnizare SA cumuleaza facturile de curent electric cu taxa radio-TV, desi acest lucru nu este legal. Miza: recuperarea a peste 100 de milioane euro/an. TVR recunoaste ca facturarea trebuie facuta separat.
Reteta CEZ de cumulare a facturilor de curent cu taxa radio-TV este aplicata de toti furnizorii de energie electrica din Romania. Asa dupa cum am aratat in numarul GdS din 15 februarie ("Taxa radio-TV, intre santaj si legalitate"), cumularea celor doua facturi nu este legala. Cu toate acestea, ea este o practica folosita de filialele Electrica Furnizare SA, dar si de EON, Enel si CEZ pentru a santaja clientii de utilitati sa achite taxa radio-TV. Asa cum scriam in numarul de ieri al GdS ("CEZ si TVR alimenteaza scandalul taxei radio-TV"), scandalul capata proportii, pentru ca miza depaseste 100 de milioane euro/an.

Cine minte?

Prin HG nr. 977 si 978/2003, privind taxele pentru serviciul public de radio si TV, colectarea taxei radio-TV se face de catre filialele Electrica SA "o data cu plata energiei electrice consumate". Fara sa ne dam seama, taxa a intrat in componenta facturii de energie electrica. Oficial, TVR anunta ca "taxa TV se factureaza o data cu energia electrica consumata, dar pe o factura separata de cea de energie". Sa vedem ce spun, tot oficial, furnizorii de energie electrica. Cumularea facturilor a fost influentata de "repetatele solicitari ale SRR si SRTV", ne-a informat compania CEZ, furnizorul de energie electrica in Oltenia. "Taxa radio-TV apare pe aceeasi factura cu energia electrica, dar este evidentiata separat. Asa apare peste tot", a spus George Solomon, director de comunicare la EON Energie Romania SA. La Enel n-am putut sta de vorba decat cu un operator al serviciului de relatii cu clientii, care ne-a informat cu amabilitate ca "taxa apare pe aceeasi factura", dar ca nu o sa fim deconectati de la reteaua de curent daca nu o platim. Electrica Furnizare SA a incercat un raspuns diplomatic. Intrebati daca taxa radio-TV este inclusa pe factura de curent electric, reprezentantii companiei au raspuns ca "facturarea taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune se face o data cu facturarea consumului de energie electrica". La insistentele noastre, reprezentantii companiei au admis ca "factura se plateste cumulat", dar au menționat ca "abonatii au posibilitatea sa declare pe propria raspundere ca nu detin receptoare radio-TV".