Microintreprinderile care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio, in baza unei hotarari aprobate de Guvern, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in luna aprilie, ca firmele suspendate nu trebuie sa mai plateasca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.
Actul normativ a fost aprobat in sedinta din 9 septembrie, dar a intrat in vigoare abia joi, 15 octombrie, odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial.
Actul normativ prevede ca persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care și-au suspendat activitatea.
Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligatia de a depune la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune o cerere insotita de certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care rezulta suspendarea activitatii.
Firmele deja exceptate au obligatia de a depune o noua cerere insotita de actele doveditoare, cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii perioadei de exceptare de la plata taxei, pentru a putea beneficia in continuare de aceasta facilitate. In situatia in care termenul este depașit, firmele in cauza sunt obligate la plata taxei radio incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea, cu exceptia cazului in care, dupa aceasta perioada, intervine dizolvarea.
Intr-un document semnat de ministrul Justitiei, Guvernul este insa atentionat ca instanta a anulat obligatia platii atat pentru taxa radio, cat si pentru serviciul public de televiziune si se recomanda extinderea exceptiei si pentru taxa TV.