Desi majorarea pretului la tutun si bauturi alcoolice era programata pentru 2 mai, fumatorii au putut inca achizitiona tigari la pretul vechi. Scumpirea va avea insa loc, cel mai probabil, spre sfarsitul acestei saptamani si va atrage dupa sine o crestere a evaziunii fiscale.
Legea privind finantarea unor cheltuieli de sanatate, supranumita taxa pe viciu, a aparut in Monitorul Oficial pe 28 aprilie si urma sa intre in vigoare incepand de luni. Pentru aplicarea ei era insa nevoie de publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei privind includerea taxei pe viciu in acciza pentru a evita impozitarea alcoolului si a tutunului de doua ori prin aplicarea TVA-ului atat pentru acciza, cat si pentru taxa de viciu. Si cum luni a fost liber, ordonanta respectiva a intrat in vigoare de marti si astfel scumpirea tigarilor a fost amanata pentru cateva zile, mai ales ca producatorii trebuie mai intai sa calculeze noile preturi, sa le inregistreze la Ministerul Finantelor Publice si sa le publice in cateva ziare nationale. Astfel, guvernul le lasa craiovenilor suficient timp pentru a-si face provizii.
Tigari mai scumpe cu un leu
Avand in vedere faptul ca vanzarea tigarilor la preturi majorate, pana la publicarea in ziare a noilor preturi, este o practica ilegala, unii comercianti nu au avut tigari la vanzare. Fie ca le-au tinut sub tejghea, fie ca au fost "incurajati" de distribuitori, care i-au lasat fara tigari pe stoc, mai au de asteptat cateva zile pentru a scumpi tigarile, timp in care pierd bani. "Avem tigari, dar nu toate sortimentele. Asteptam distribuitorii sa vina", a spus Alina M., vanzatoare intr-un magazin de cartier.
Taxa pe viciu a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitru la alcool si la zece euro pe mia de tigarete. La aceste preturi se va adauga TVA aferenta. Astfel, pretul unui pachet de tigari va creste cu cel putin un RON, iar pretul unui litru de alcool, cu sapte.
Combaterea consumului excesiv de tigari sustine evaziunea fiscala
Fondurile obtinute din taxa pe viciu urmeaza sa fie folosite atat pentru finantarea domeniului sanitar, cat si pentru programele nationale de combatere a consumului excesiv de produse din tutun si alcool, altele decat vinul si berea. Cu toate acestea, majorarea tigarilor ar putea avea un efect invers celui calculat de guvern si ar putea atrage o accentuare a fenomenului de contrabada cu tigari si alcool si implicit cresterea evaziunii ficale. "Poate o sa incep sa cumpar tigari netimbrate. Sunt cam la jumatate de pret si sunt si originale. De baut nu prea beau asa ca nu ma afecteaza prea tare scumpirea alcoolului", a declarat Marius P., un craiovean care fumeaza de 15 ani. De fapt, cei mai multi craioveni nici nu vor sa auda de posibilitatea renuntarii la viciul lor. "Ma sperie gandul unei scumpiri asa mari, nu zic nu, dar nu intr-atat cat sa ma las de fumat sau sa-mi fac provizii. Imi place sa fumez, asa ca o sa reduc probabil consumul de tigari. In ceea ce priveste alcoolul, oricum imi cumpar din vama", a spus Dan M., un craiovean care fumeaza de cinci ani. O parte din craioveni si-au facut deja provizii. Mihai P. fumeaza de cinci ani si spune ca nu se va lasa de viciu. "Imi place sa fumez. Nu o sa ma las. O sa fumez insa mai putin. De baut la fel. Ieri mi-am cumparat trei cartuse de tigari". Dorin Tudoran fumeaza de 20 de ani, dar vrea sa renunte. "Dupa ce or sa se scumpeasca tigarile, o sa fumez mai putin. Vreau insa sa ma las."
"Vor fi incurajati hotii"
Printre consumatori exista si voci care sustin ca masura de crestere a pretului unui pachet de tigari cu cateva mii de lei va favoriza comertul cu produse contrafacute. "Ii vor pricopsi pe cei cu tigari falsificate. Vor fi incurajati hotii si nu fumatorii care in urma scumpirii ar trebui sa renunte", a afirmat Ion Georgescu.
"Cred ca voi fuma mai putin. Eu fumez un pachet de tigari pe zi, sa ma las nu pot, stau o zi nefumat, dar a doua zi ma apuc iar. Acum nu am decat sa le mai raresc. Asta cu tigarile, dar cu alcoolul e mai greu ca, daca se imbata omul, nu mai tine cont de pret", a spus Lucian Vladulescu.
Comerciantii sunt tematori
De partea cealalta, patronii de baruri considera ca, in urma cresterii preturilor produselor care fac obiectul activitatii, lor le va scadea profitul. "Taxa asta s-ar putea sa ma afecteze destul de serios. Pana la urma, omul este limitat la bani. Deocamdata am vechile preturi si voi vedea cum stau lucrurile cand va trebui sa aduc marfa cu noul pret. Auzeam aseara (luni seara - n.r.) ca lumea a inceput sa-si faca stocuri cumparand mai multe cartuse de tigari. Oricum, vanzarea tigarilor nu este cine stie ce afacere. Spre exemplu, la o vanzare de sapte sute de mii imi iese un profit de trei sute de mii, iar trimestrial trebuie sa platesc o taxa de sase sute de mii pentru ca sunt comerciant de produse toxice", a spus Dorin Croitoru, patronul unui bar. Comerciantii din Piata Centrala a Craiovei spun ca fumatorii nu s-au grabit sa-si faca stocuri de tigari si ca multi prefera sa mearga in angrouri. "La tigari e liniste, inca am preturile vechi. Poate ca multi au fost luati prin surprindere ca majorarea a fost anuntata vineri, sambata pentru zilele astea. Multi se ingramadesc in angrouri. Cred ca pana la urma vanzarile vor scadea", a spus Mihai Anisoara.