Taxa pe viciu nu a intrat in vigoare de la 1 martie, ca urmare a sesizarii de neconstitutionalitate a pachetului de legi privind reforma in domeniul sanatatii, inaintata de PSD la Curtea Constitutionala. Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a fost sesizata de 37 de senatori in legatura cu neconstitutionalitatea legii in cauza.
Sesizarea este substantiala si in plus se intinde pe nu mai putin de 43 de pagini, ordonate in trei capitole. Potrivit informatiilor date publicitatii de Curtea Constitutionala, dezbaterea acestei sesizari va avea loc la 15 martie. Termenul a fost motivat de faptul ca legea supusa controlului de constitutionalitate insumeaza peste 800 de articole insirate pe circa 242 de pagini. Sesizarea ataca pe fond procedura de adoptare a legii si o motiveaza punctual pe fiecare dintre prevederile considerate neconstitutionale.
Dupa ce vor fi analizate articolele incriminate, legea se va intoarce in Parlament si pe masa Guvernului, care va trebui sa elimine, in cazul in care i se va cere, respectivele prevederi sau le va reformula pentru a deveni constitutionale.
De altfel, in cazul in care legea va trece de Curtea Constitutionala fara sa fie amendata, vor urma scumpiri la tutun si la alcool. Aceste majorari de preturi prin aplicarea taxei pe viciu vor fi mult mai mari decat cele estimate de Nicolaescu care sustinea ca un pachet de tigari se va scumpi cu numai 20 de centi, iar un litru de alcool cu 70 de centi.
ßi asta din cauza ca, potrivit legislatiei fiscale in vigoare, acciza urmeaza sa se aplice taxei pe viciu, iar TVA-ul se va aplica atat accizei, cat si taxei pe viciu, astfel incat scumpirile reale in piata vor fi mult mai mari. Practic, cei 20 de centi (circa 7.000 de lei vechi) pe pachetul de tigari se vor transforma in 45 de centi (aproape 16.000 de lei vechi) pe pachet, iar cei 70 de centi pe sticla de un litru de alcool devin circa 1,7 euro. Astfel, un pachet de LM, Pall Mall, Winston, Lucky Strike sau Viceroy va ajunge sa coste peste 50.000 de lei vechi, iar o sticla de vodca nu va mai costa 130.000-140.000 de lei vechi, ci 200.000 de lei vechi. (D.E.)