Taxa pe viciu il ingrijoreaza pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in conditiile in care consumul de tigari din Romania este foarte mare. Mai mult chiar, in opinia lui, marirea pretului la tigari are o influenta negativa asupra inflatiei. O alta problema a sefului bancii centrale o constituie intarirea leului, singurul care ne poate ajuta la dezinflatie.
Statisticile arata ca romanii sunt mari consumatori de tigari. De aceea, taxa pe viciu, atat de controversata in ultima perioada, a ridicat semne de intrebare chiar si in randul conducerii BNR. "Sunt ingrijorat de taxa pe viciu, avand in vedere ponderea pe care o au tigarile, consumate in cantitati mai mari decat painea. Ca si cand romanii mananca tigari", a declarat ieri Mugur Isarescu. El a mai spus ca tigarile reprezinta cam 5 - 6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Evolutia preturilor de consum din ultimele doua luni a fost pozitiva. Totusi, Isarescu crede ca nu a sosit inca momentul sa ne bucuram. "In doua luni, am avut o inflatie de 2%. Pe partea cererii, cu foarte putine riscuri, mai putem sa umblam. ßi unde sa ducem inflatia? La 1- 0,5%?", s-a intrebat ieri oficialul BNR.
Isarescu spera ca "acest leu nou si puternic ne va ajuta la dezinflatie si ne va calauzi in drumul spre Uniunea Europeana si spre euro".

Bani multi, inflatie scazuta

Raportul dintre masa monetara aflata pe piata si PIB reprezinta indicatorul care masoara inflatia. Masa monetara a fost peste asteptari, dupa ce au circulat in paralel monedele vechi si noi. Totusi, potrivit lui Isarescu, in Romania a crescut cantitatea de bani, desi inflatia a scazut. "Cheia acestui paradox este increderea. Ca sa-l parafrazam pe Marin Preda: acolo unde nu este incredere, nu este nimic. Inflatia inseamna mai multi bani in circulatie, asa cum in tarile cu inflatie ridicata sunt si foarte multi bani", a declarat Isarescu. El a adaugat ca "inflatia a scazut cu 2 procente an de an, chiar daca noi nu ne-am asteptat".

Din octombrie, doar lei grei

Leii noi au fost pusi in circulatie la 1 iulie 2005, iar vechile bancnote au continuat sa fie puse pe piata in cantitati tot mai mici. Bancnotele cu valori nominale mici din vechea emisiune au mai fost eliberate de BNR pana in decembrie 2005 (cele de 10.000 de lei), ianuarie 2006 (cele de 50.000 de lei), martie 2006 (cele de 100.000 de lei). Mai trebuie spus ca bancnotele de 500.000 de lei si de 1.000.000 de lei vor mai fi eliberate pana la 30 septembrie 2006.
De asemenea, incepand cu octombrie 2006, BNR va pune in circulatie numai bancnote din noua emisiune. Pentru a acoperi solicitarile suplimentare de numerar au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote din vechea emisiune. Astfel, au fost devansate livrarile furnizorilor de insemne monetare catre BNR si au fost suplimentate cantitatile contractate pentru acest an.
Guvernatorul Mugur Isarescu a mai spus ieri ca, in perioada 1 iulie 2005 - 31 martie 2006, BNR a pus in circulatie 324 de milioane de monede din noua emisiune (1.213 tone), 306 milioane de bancnote din noua emisiune (300 de tone). Noile insemne au fost mai putin percepute in circulatie deoarece remonetizarea economiei nationale a condus la cresterea numerarului, la sfarsitul lui 2005, cu 37% peste nivelul prognozat initial. In decembrie 2006 majorarea va fi de circa 48%.