Experti din cadrul Directoratului de taxe (TAXUD) al Uniunii Europene au atras atentia Romaniei ca aplicarea taxei pe viciu s-ar putea dovedi riscanta pentru Romania, in conditiile in care tara noastra a solicitat si a obtinut si o perioada de derogare de trei ani pentru atingerea nivelului european de accizare a produselor din tutun.
Oficialii europeni cred ca o crestere abrupta a nivelului taxelor pentru produsele din tutun ar ridica mari semne de intrebare asupra corectitudinii cererii Romaniei de a beneficia de perioada de tranzitie de pana la 31 decembrie 2009. Mai mult, oficialii UE au subliniat faptul ca Uniunea nu va accepta cu usurinta introducerea unei taxe care, desi poarta alt nume, este de fapt tot o acciza. Dupa cum se stie, Directiva 92/12 /EC mentioneaza doar trei tipuri de taxe pentru aceste produse, respectiv acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, iar pentru atingerea nivelului european al accizei de 64 de euro se iau in calcul numai aceste trei taxe.
Reprezentantii industriei tutunului au cerut consolidarea taxei de viciu in acciza, pentru a nu plati taxa la taxa si a nu creste preturile cu 16.000 lei in loc de 7.000 pe pachet, dar Guvernul a ignorat aceasta solicitare la momentul asumarii raspunderii pe pachetul de legi privind sanatatea.
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, chestionat de catre senatorii din Comisia pentru abuzuri despre intentia de a introduce pretul minim la tigarete, a declarat ca MFP incearca sa gaseasca o modalitate care sa permita majorarea pretului la alcool si tutun strict cu valoarea taxei pe viciu plus TVA-ul aferent, fara sa se plateasca si acciza pe aceasta taxa.
Specialistii sustin insa ca o asemenea solutie este practic imposibila deoarece prin intermediul Normelor de aplicare a Legii privind reforma sistemului sanitar, la care lucreaza acum MFP, nu se pot face schimbari sau adaugiri la respectiva lege. In acest caz, este nevoie de o ordonanta de urgenta care sa amendeze fie pachetul lui Nicolaescu, fie prevederile Codului Fiscal referitoare la calculul accizei. (D.E.)