Dupa ce marile companii de tigari au avertizat ca introducerea unei taxe pe viciu va duce la cresterea contrabandei din domeniu, are loc si prima recunoastere oficiala a acestui fapt. Sebastian Bodu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca, dupa ce s-a introdus in mai aceasta taxa pe viciu, contrabanda cu tigari a crescut. Bodu este de parere ca autoritatile ar fi trebuit sa actioneze cu prudenta si in conditiile stabilite cu UE in ceea ce priveste majorarea taxelor. "As fi vrut mai multa intelepciune in ceea ce priveste taxa pe viciu. Avem un calendar de crestere a accizelor convenit cu Uniunea Europeana si trebuie sa stim ca orice majorare de taxe duce la cresterea contrabandei", a afirmat Bodu.
Sarcina depistarii contrabandistilor revine, dupa cum a spus seful ANAF, Garzii Financiare. Bodu a apreciat insa ca le va fi greu comisarilor sa controleze fenomenul, intrucat numarul lor este de doar 1.100. Iar ANAF chiar daca ar dori sa angajeze mai multi comisari, acest lucru nu este posibil, din cauza ca legea prevede acel numar maxim de angajati ai Garzii Financiare, a explicat presedintele ANAF.
Dar problemele nu se opresc aici. Bodu arata ca metodele de trecere cu marfa la frontiera s-au diversificat. El a dat exemplu in acest sens contrabandistii de la granita cu Republica Moldova, care nu mai cara marfa in camioane, ci vin cu ea in sacose, pe tren, fiind foarte greu de depistat.
Aceasta in ciuda protocolului pe care institutia l-a incheiat cu Japan Industry Tabacco (JTI), British American Tabacco (BAT), Phillip Morris si Societatea Nationala a Tutunului Romanesc (SNTR). Prin acest protocol, companiile furnizeaza Garzii Financiare informatii despre locurile unde se vinde marfa adusa prin contrabanda.
Presedintele ANAF a afirmat ca in urmatoarea perioada va primi de la cei patru mari producatori de tigari care activeaza pe piata romaneasca o estimare privind contrabanda din ultimul timp.

A crescut si bugetul pentru sanatate

Presedintele ANAF a apreciat insa ca taxa pe viciu a determinat si o majorare a incasarilor la bugetul pentru sanatate, aratand insa ca nu cunoaste sumele. Potrivit rezultatelor pentru primele opt luni din 2006, valoarea accizelor colectate a crescut doar cu 5,92%, in timp ce impozitul pe venit a crescut cu 30,67% fata de aceeasi perioada din 2005. Bodu a explicat ca accizele au inregistrat cea mai mica crestere din cauza evaziunii fiscale.
Reamintim ca acciza minima la tigarete a crescut cu 54,7% la inceputul lui mai, ajungand la 30,83 euro pe mia de tigarete, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului privind consolidarea in acciza a asa-numitei taxe pe viciu, menita sa sustina incasarile la fondul de asigurari de sanatate.