Dupa cum stim, majorarea impozitelor si a taxelor continua, ultima gaselnita a guvernantilor fiind cresterea acestora pentru locuintele si masinile de lux. Fara a defini exact ce inseamna o locuinta de lux, autoritatile au luat in calcul doar suprafata, in metri patrati. Cu alte cuvinte, cine are o casa cu peste 100 de metri patrati, dar si o familie numeroasa de 5-6 membri, risca sa plateasca incepand cu 2006 impozite mult mai mari.
Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles si expert in piata imobiliara romaneasca, este de parere ca ideea de a impozita o locuinta sau o cladire ca fiind de lux, fara a avea insa niste repere clare de a defini luxul, este gresita. „Intr-o asemenea locuinta poate sta o familie cu foarte multi membri sau chiar mai multe familii, care sa imparta impreuna un spatiu de 300 de metri patrati. Atunci care mai este luxul?“, se intreaba Silvestri. El sustine insa ideea unei cresteri a impozitului imobiliar, dar aceasta trebuie facuta prin mecanisme fiscale bine gandite. „La romani s-a inradacinat ideea ca proprietatea imobiliara inseamna doar drepturi nu si obligatii. Spre exemplu, in tot occidentul exista obligativitatea renovarii fatadelor de catre proprietarii de imobile, lucru benefic pentru estetica localitatilor. Acesta este numai un exemplu de obligatii ale proprietarilor de imobile“, a aratat Silvestri. Pe de alta parte, inainte de a fixa o taxa pe lux trebuie instituite o serie de mecanisme fiscale cum ar fi taxa pe succesiune sau gradele de deductibilitate pentru investitii imobiliare. „Pentru ca taxa pe succesiune este foarte mare, in occident sunt succesori care chiar renunta la imobilul sau terenul primit“, a aratat Silvestri.
Referindu-se la noile impozite, Societatea Academica Romana (SAR) propune impozitarea proprietatilor imobiliare în functie de valoarea de piata a constructiei sau terenului, relateaza BBC. Pentru punerea în practica a unui asemenea sistem, SAR arata ca trebuie sa ai un sistem de evaluare si de înregistrare la valoarea pietei, un sistem de inspectori. Asta trebuie sa înceapa în municipii mari, acolo unde exista capacitatea administrativa.

Cresterea impozitelor nu va influenta piata

Ca si majorarea la 10% a impozitelor pe tranzactiile imobiliare, nici cresterea taxelor pentru locuintele de lux nu vor deranja piata imobiliara romaneasca, este de parere profesorul Silvestri. „Piata caselor de lux are un numar relativ constant de cumparatori si o categorie bine definita de oferte, iar cresterea impozitelor din 2006 nu va influenta preturile acestor case, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre piata funciara“ a aratat Silvestri. Oricum, indiferent de artificiile fiscale propuse de autoritati, piata imobiliara romaneasca se va aseza tot pe baza mecanismelor de piata de cerere si oferta, a mai spus Silvestri.

O vila in Bucuresti costa cat un castel langa Paris

La sfarsitul lui iulie, intr-o revista de specialitate din Franta a aparut o oferta care prezenta un castel situat la 20 de kilometri de Paris, cu lac, si cateva hectare de teren. Costul intregii proprietati era de 3,5 milioane de euro, adica tot atat cat costa o vila mai mare prin Primaverii. Exemplul dat de profesorul Artur Silvestri nu poate decat sa ne arate instabilitatea si cat de artificiala este piata imobiliara romaneasca.
Iar Bucurestiul conduce de departe in topul oraselor cu cele mai mari preturi din Romania pe segmentul rezidential. Potrivit unui studiu realizat de Amos News pe baza informatiilor furnizate de agentiile imobiliare, cele mai scumpe locuinte din Capitala se gasesc in cartierele Primaverii, Dorobanti, precum si pe bulevardele Kisseleff si Aviatorilor. Aici exista case pe care proprietarii cer patru-cinci milioane de euro, in functie de prestigiul imobilului, finisaje, amplasament si suprafata de teren aferenta.
In aceste zone, cumparatorul trebuie sa plateasca in jur de 1.500-2.000 de euro/mp pentru un imobil mai vechi si finisaje medii.
Un oras care vine puternic in urma Bucurestiului este Constanta, unde pretul solicitat pe o vila cu 12 camere si trei niveluri este de 2,5 milioane de euro.
La Cluj, pretul unei vile in cel mai scump cartier, Andrei Muresanu, este in jur de 1,5-2 milioane de euro, un cartier exclusiv de case, iar proprietarii beneficiaza de multe facilitati in acest perimetru. Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate, la egalitate, de Timisoara si Iasi. Aici, cele mai scumpe case pot fi cumparate cu sume de maximum 600.000-700.000 de euro.