Fostul primar al municipiului Botosani, Florin Egner, a contestat in instanta decizia consilierilor municipali de eliminare a taxei de salubritate pentru persoanele care locuiesc la casa. Egner, care face parte din Consiliul Local, considera ca anularea, de la 1 ianuarie a 2005, a taxei de salubritate pentru proprietarii de case este nelegala si discriminatorie. "Ori se revine in totalitate la ceea ce era pina in 2001, ori se percepe de la fiecare persoana la care nu pot ajunge masinile serviciului de salubrizare o taxa de 7.500 de lei, pentru ca fiecare persoana beneficiaza se serviciile de salubrizare a pietelor publice, a trotuarelor, a parcurilor sau de investitiile in salubrizare ", afirma Egner. Acesta crede ca introducerea obligativitatii incheierii de contracte intre cei care locuiesc la case si societatea comerciala Urban Serv presupune cresterea costurilor societatii de salubrizare prin majorarea cheltuielilor materiale si de personal.

Egner a depus contestatie in instanta, dar si la Prefectura, solicitind acesteia din urma sa analizeze legalitatea hotaririi Consiliului Local Botosani. Deocamdata, reprezentantii Prefecturii nu s-au pronuntat cu privire la legalitatea actului emis de municipalitate. Secretarul general al Prefecturii, Gheorghe Munteanu, sustine ca sesizarea fostului primar al Botosaniului se afla in lucru la Directia Juridica.

Primarul Catalin Flutur a refuzat sa comenteze gestul lui Florin Egner. In schimb, secretarul Consiliului Local, Ioan Apostu, sustine ca hotarirea privind eliminarea taxei de salubritate pentru persoanele care locuiesc la casa este legala. "Proiectul de hotarire a avut avizul meu de legalitate si apreciez ca hotarirea in forma adoptata este legala ", a declarat Apostu.

Eliminarea taxei de salubritate pentru o categorie a populatiei a fost decisa in sedinta de luna trecuta a Consiliului Local. In noile conditii, fiecare familie sau persoana singura care locuieste la case si care are nevoie de serviciile de salubrizare va trebui sa incheie un contract separat cu societatea comerciala Urban Serv, care va fi nevoita sa-si constituie, in perioada imediat urmatoare, un serviciu de contractare-incasare.

Reprezentantii Primariei sustin ca masinile societatii de salubrizare nu pot intra pe 72 din cele 253 de strazi din Botosani, astfel incit circa 1.000 de familii nu pot beneficia de servicii de ridicare a gunoiului si platesc taxa degeaba.

Taxa de salubritate ar putea fi eliminata, de la jumatatea anului viitor, si pentru familiile care locuiesc la bloc, insa masura nu va fi adoptata inainte ca Urban Serv sa isi definitiveze structurile proprii pentru contractarea si incasarea serviciilor prestate. Cel mai probabil, Urban Serv va incheia, din nou, contracte cu asociatiile de proprietari. In prezent, taxa de salubrizare, impusa in 2001, este perceputa prin Directia de impozite si taxe a Primariei. Fiecare persoana care locuieste la bloc trebuie sa plateasca lunar 25.000 de lei in contul serviciilor de salubrizare.