Taxa pe dop este o inventie a restaurantelor care organizeaza petreceri, nunti si alte evenimente. Mai pe intelesul tuturor, daca alegi meniul lor, dar vii cu bautura ta, ca sa nu iasa in pierdere, proprietarii restaurantului au inventat aceasta taxa, care poate sa fie si 2 euro pe sticla.
"Este adevarat. Unele restaurante au taxa pe dop, tocmai pentru a iesi ceva profit si din bautura. Dar nu este o regula general valabila. Sunt multe alte restaurante care, daca le alegi meniul, nu-ti percep nici un fel de taxa pe sticla", ne-a spus ieri Claudia P., proprietara unui mic restaurant. De aceea, tinerii casatoriti ar trebui sa-si refaca bugetul pentru organizarea nuntii. In primul rand, rezervarea unei sali se face cu 6-10 luni inainte, iar tarifele trebuie sa le negocieze pentru ca intotdeauna poate fi obtinut un pret mai bun.
Apoi, in afara de plata meniului, calculat in lei (1,5-2 milioane de lei vechi) sau in euro (60-80 de euro), separat se platesc fructele si tortul miresii, la care bineinteles nu puteti renunta. Preturile pentru aranjamentele florale, baloanele cu heliu si baloanele personalizate se stabilesc impreuna cu organizatorul nuntii. La acestea, se mai adauga si 1.000-1.500 de euro pentru inchiriatul salii. Din fericire insa, nu toate restaurantele sunt atat de scumpe. ßi asa, sa tot pui deoparte vreo 6.000-10.000 de euro.

Alte cheltuieli

Costumul de ginerica (10 milioane de lei vechi), rochia de mireasa (10-12 milioane), verighetele (150-300 de euro) si invitatiile (50.000-80.000 de lei vechi bucata), fotografiile, filmarea si artificiile sunt alte cheltuieli indispensabile. Spre exemplu, atat fotograful, cat si cel care va filmeaza nunta vor 100 de euro, fiecare. La toate aceste cheltuieli, mai puteti adauga si 200-400 de euro pentru inchiriatul unei limuzine, doar pentru cateva ore.