Producatorii din industria alimentara sunt obligati sa plateasca taxe suplimentare pentru controlul veterinar al calitatii materiilor prime. Patronii sunt revoltati, in timp ce Directia Sanitar-Veterinara sustine ca toate produsele ajunse pe piata trebuie controlate de medici, contra cost.
Procesatorii de carne si producatorii de alimente de origine animala sunt scandalizati de noile reglementari ale Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care ii obliga sa plateasca taxe suplimentare pentru controlul materiilor prime.
Patronii sustin ca medicii veterinari nu trebuie platiti pentru a le controla firmele, din moment ce aceste atributii sunt trasate prin lege si spun ca taxele suplimentare vor duce la scumpirea alimentelor. "Medicul veterinar trebuie sa efectueze controale, nu este nevoie sa fie detasat.
Or, in prezent, ei sunt detasati la unitati, au birouri acolo si au create toate conditiile. In afara de taxa mai sunt niste cheltuieli in plus. Practic, sunt ca si angajati. Ei trebuie sa vina inopinat si sa controleze calitatea. Aceste taxe peste taxe nu pot decat sa duca la cresterea preturilor la produse. Spre exemplu, taxa de sacrificare ar ajunge la o treime din pretul animalului", a declarat Mihai Genoiu, director la SC OLAS PROD, firma cu activitate in domeniul abatorizarii carnii de porc si vita.
"S-au invatat ca pe vremea stahanovista!"
Altii, in schimb, s-au resemnat cu taxele impuse de ANSVSA. "In domeniul carnii de pasare, taxele sunt de 0,01 euro pe cap de pasare la abatorizare si de 1,5 euro pe tona la transare. La productia noastra, platim o taxa lunara de 500-800 de euro, in functie de productie. Cadrul organizat este reglementat si de normele UE", a spus Cristian Iovan, sef de abator la FELVIO PROD SRL, societate ce activeaza in domeniul abatorizarii carnii de pasare. De partea cealalta, directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, spune ca taxele nu sunt foarte mari si ca atestarea calitatii carnii pe piata este necesara. "Medicii stau in unitatile noastre si vor face inspectie, indrumare si control periodic la unitatile repartizate. Altfel, societatile nu pot demonstra nimanui ca marfa lor este controlata oficial si poate sa intre pe piata. Pana acum, a facut fiecare ce a vrut si de aceea li se pare anormal. S-au invatat ca pe vremea stahanovista, cand venea inspectorul in control, le dadea in barba si gata. Acum nu va sta nimeni pe capul lor, iar sumele pe care trebuie sa le plateasca nu sunt atat de mari incat sa sperie agentii economici seriosi", a afirmat Butaru.
Ramane de vazut ce rezolvare va avea conflictul, mai ales ca patronatele din industria alimentara au solicitat retragerea imediata a ordinului si rediscutarea acestuia.
Taxa si pe placinte
Si in ce priveste produsele nonanimale (produse de patiserie, legume, fructe) societatile sunt obligate sa incheie un contract de asistenta cu DSVSA Dolj. In domeniul patiseriilor, spre exemplu, taxa este de 40 de euro pe luna.