Premierul Calin Popescu-
Tariceanu s-a declarat, joi, in timp ce vizita stadiul lucrarilor la Autostrada Transilvania, de acord cu taxa de autostrada. "E bine sa punem taxa sa nu ne trezim cu carutele cu cai. Autostrada este pentru traficul rapid, de marfa si pasageri. Si cred ca ar fi un bun element care sa-i responsabilizeze pe cei care folosesc autostrada".
Ministerul Transporturilor va face in perioada urmatoare un sondaj de opinie in randul populatiei, pentru a afla daca soferii sunt de acord sau nu cu introducerea taxei de autostrada si care ar fi cel mai potrivit nivel al taxei.
"Avem in curs de derulare un studiu, finantat din fonduri PHARE, prin care vom afla in ce masura va fi acceptata de catre utilizatori o eventuala introducere a taxei de autostrada si nivelul acesteia. Sondajul va incepe saptamana viitoare si va evidentia, de asemenea, obiceiurile conducatorilor auto, respectiv pe ce distante conduc, cat de des, in cat timp parcurg un anumit numar de kilometri sau daca se deplaseaza mai ales in interes de serviciu", a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Daca sondajul va arata ca populatia este de acord cu noua taxa, autoritatile vor analiza cazul fiecarei autostrazi, construita sau in curs de executie, iar tarifele vor fi stabilite diferentiat, pentru fiecare autostrada in parte.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, recent, ca va prezenta Guvernului, in perioada urmatoare, un memorandum privind introducerea taxei de autostrada, Executivul urmand sa decida daca va lansa o astfel de taxa in cazul soselelor aflate in executie pentru care finantarea nu este asigurata integral.
El a afirmat ca exista doua modalitati de taxare. Una dintre acestea vizeaza introducerea unei taxe de autostrada, iar cea de-a doua are in vedere asigurarea finantarii de catre constructor, urmand ca acesta sa recupereze fondurile investite de la bugetul de stat, pe o perioada de 15-20 de ani.
Connform oficialului, nivelul taxei de autostrada va tine cont de intensitatea traficului, de costurile de finantare a sectiunii respective, precum si de puterea de cumparare a populatiei.