Investitorii si proprietarii care efectueaza lucrari de constructii autorizate vor plati o taxa lunara echivalenta cu o cota de 0,7% din cheltuielile de executie, prevede Codul Constructiilor, preluat de Mediafax.
Acesti bani vor fi platiti Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), exceptie facand doar persoanele fizice care isi consolideaza si repara locuintele. Sumele obtinute vor fi varsate intr-un fond destinat finantarii propriilor actiuni, in proportie de 80%, precum si lucrarilor de consolidare a cladirilor vulnerabile in caz de seism, care prezinta pericol public, mai prevede proiectul de cod.
Taxa va fi achitata esalonat, concomitent cu plata prestatiilor. In cazul depasirii termenelor de plata vor fi aplicate penalitati de 0,15% pe fiecare zi de intarziere. Codul Constructiilor, emis de ISC, permite executarea lucrarilor de constructii numai pe baza unei autorizatii emise de autoritatile locale, cu o valabilitate de maximum 12 luni. In acest interval, investitorul trebuie sa inceapa lucrarile, in caz contrar fiind obligat sa solicite o noua autorizatie. Pe de alta parte, constructiile executate fara autorizatie sau care nu prezinta siguranta si nu pot fi reabilitate vor putea fi desfiintate, la cererea autoritatilor locale. (S.N.)