*Hotelierii considera nejustificata cresterea taxei de sedere la 0,5%
Federatia Patronilor Bihor a organizat, ieri dupa-masa, in Sala Traian Mosoiu din cadrul Primariei Oradea, o intalnire intre reprezentantii societatilor hoteliere si cei ai administratiei locale. Desi au fost trimise 60 de invitatii catre firme de profil, numai doi au fost prezenti la eveniment.
Ioan Lucian, presedintele FPB, a declarat ca scopul intalinirii a fost nivelul taxelor locale pentru hotelieri. Propunerea administratiei este aceea de a crestere a taxei de sedere in unitatilor turistice. Eduard Florea, seful Directiei Economice din cadrul Primariei Oradea a declarat ca noile reglementari impun o taxa cu retinere la sursa si se aplica turistilor, cu incasare de catre firme. Ca si calcul, confrom Codului Fiscal, taxa este de circa 5% (pana acum era de 2,5). "Am pornit in 2003 cu 1%, in 2004 cu 2%, 2008 - 5%, 2009 - 3%. Clujul, Zalaul, Arad percept 5%. Taxa se reflecta in bugetul local. De asemenea, Alba Iulia, Sanmartin - 5%. Argumentul principal este o fiscalitate ridicata. Este o tendinta de a migra taxarea de pe partea de proprietate pe cea de servicii. La un tarif de 60 euro se va percepe o taxa de 0,3 euro. Trebuie sa gasim alternative bugetare pentru a sustine bugetul si investitiile, de a diminua a impozitul pe cladiri. De fapt s-a organizat o dezbatere publica pe tema taxelor si impozitelor locale" a precizat Eduard Florea.
*Turistii straini sunt nemultumiti de preturile mari
Administratia locala si-a aratat disponibilitatea de a colabora cu oameniid e afaceri, FPB asumandu-si un rol de negociator intre toate sectoarele de activitate economica si Primarie. Impozitee pe cladiri vor fi reduse treptat, in prima faza de la 1,6 la 1,4.
Pentru Nan, administrator Hotel Tranzit a spus ca turistii straini se plang de nivelul ridicat al preturilor si al conditiilor oferite de acest oras. "Nici cu taxa de 1,6 din valoarea cladirii nu am fost de acord. Platesc 586 de milioane de lei pe an pentru hotel si nu am primit nici o facilitate. Nici nu am fost anuntat niciodata de schimbarile pe care le face administratia, nici macar de schimbarile numelui strazii pe care functionam, creindu-ne mari probleme. Riscam sa fim de rasul lumii. Nu sunt de acord cu taxa. Nu am apa potabila, nu am canalizare, si avem hotel de 3 stele. Am forat eu si ma chinui sa ofer tot comfortul turistilor. Nu am alee, iluminat stradal, trasport public, nimic. Si acum sa ni se perceape o alta taxa. Nu se poate! Nu ne ajuta nimeni, ni se spune ca nu mai sunt bani, dar cand este sa platim atunci suntem buni de plata. Pentru orice chichita ne trimiteti executare silita, fara nici o avertizare. Ne dati in cap noua celor ce platesc. Oamenii sunt iritati. Nu stiu cum ati fundamentat cresterea aceasta" si-a aratat nemultumirea reprzentantul Tranzit.
Munteanu Anca de la Hotel Nevis a spus ca Oradea nu se poate compara cu Aradul, cu Clujul sau Timisoara, unde preturile sunt mai mari cu cel putin un milion si conditiile sunt aletele. "Piata hoteliera oradeana nu este chiar asa de generoasa. Este chiar un execes de camere la ora actuala. Aceasta taxa este pusa pe cazare, in Baile Felix poate se renteaza pentru ca acolo este plin in fiecare an. Trebuie sa platim taxa de restaurant, taxa pentru aia si pentru ailalta. Adminsitratia nu trebuie sa puna taxa pentru ceea ce nu pot face, vom f nevoiti sa inchidem restaurantele si hotelurile. Am pierdut contracte cu diferite firme din cauza traficului, a centurii, a conditiilor care ni se ofera de municipalitate. Adica noi sa intelegem pe cei care administreaza bugetul, dar pe noi nu ne intelege nimeni. Nu consider ca cei 0,5% se justifica" a conchis Anca Munteanu.