Taxa de prima inmatriculare a fost din nou contestata ieri de catre reprezentantii Asociatiei Romane pentru Trans-porturi Rutiere Internationale (ARTRI) si ai Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). Acestia apreciaza ca decizia de a introduce taxa pentru a descuraja importurile de autovehicule vechi si poluante nu poate fi o justificare serioasa a autoritatilor.
In plus, reprezentantii celor doua organizatii spun ca decizia contravine legislatiei europene. Dupa cum se stie, taxa urmeaza sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2007. Astfel, pentru un TIR avand un motor cu o capacitate cuprinsa intre 10.000-16.000 cmc, care respecta normele de poluare Euro 3 si cu o vechime de 2-4 ani, taxa variaza intre 20.330 de euro si 32.530 de euro. Nivelul costurilor rezultate este comparabil cu pretul de achizitie.
Totodata, pentru un camion Euro 4, vechi de sapte luni, cumparat la mana a doua din strainatate, taxa poate ajunge la 21.600 de euro, potrivit reprezentantilor ARTRI si ai UNTRR. (A.ß.)