Taxa auto se va mari anul viitor in medie cu 45 - 50 %. Decizia a fost luata joi in sedinta Executivului.
In plus, si masinile Euro 5 vor fi taxate de la 1 ianuarie 2011, cuantumul taxei fiind intre 40 de euro, pentru o masina cu motor de 1.100 cmc si o vechime de doi ani, si 1.867 euro, in cazul unei masini noi de 4.200 cmc.
La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de joi, 23 decembrie 2010, Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
Astfel, de la 1 ianuarie 2011 se va plati taxa de poluare si pentru masinile Euro 5.
"Largirea si restructurarea bazei de aplicare a taxei pe poluare urmareste intensificarea aplicarii principiului "poluatorul plateste", prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare, precum si prin cresterea taxei pentru autovehicule cu varste mai mari de 10 ani. Prin ajustarea taxelor este incurajata folosirea autovehiculelor mai putin poluante si mai prietenoase cu mediul, cele mai favorizate fiind cele electrice, cele hibride si cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, pentru care nu se plateste taxa de poluare", se arata in comunicatul Ministerului Mediului.
Cei care au achizitionat masini in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31.12.2010 si care nu le-au inmatriculat pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, adica 1 ianuarie 2011, vor plati taxa de poluare conform legislatiei in vigoare pana la 31.12.2010, cu conditia sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31.01.2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans.