La inceputul acestei saptamani, Romania a transmis Comisiei Europene noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare. Potrivit Mediafax, noua calculatie prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi, iar data propusa pentru intrarea in vigoare a modificarilor legislative fiind 1 ianuarie 2008.
Potrivit unor surse din piata auto, noua metodologie de calcul a taxei de prima inmatriculare are la baza scaderea cuantumului taxei odata cu vechimea masinii.
Cu alte cuvinte, aceasta taxa nu mai este una de mediu, ci pur si simplu un bir in plus care cade pe umerii celor care-si cumpara masini. Si asta pentru ca se stie ca nivelul de poluare creste odata cu vechimea unui autovehicul. Deci, daca taxa propusa de autoritatile de la Bucuresti scade cu vechimea masinii, atunci cu cat o masina polueaza mai mult, cu atat taxa este mai mica.
Departe de noi sa credem ca oficialii romani nu si-au dat seama de aceasta logica simpla. Ei au interpretat insa mot-a-mot solicitarea Comisiei Europeane care le-a cerut, in cadrul discutiilor purtate saptamana trecuta la Bruxelles, sa modifice taxa auto, pentru a ilustra mai bine, printre altele, deprecierea valorii masinilor in timp. Astfel, autoritatile de la noi impaca si "capra", adica pe dealerii de masini second-hand, care acuza cuantumul ridicat al taxei pentru astfel de autovehicule, dar si "varza" de Bruxelles.
Noua metoda de calculare a taxei loveste cel mai tare in dealerii de masini cu o vechime de doi, trei, pana la cinci ani, care reprezinta principala concurenta a importatorilor de masini noi, facilitandu-le astfel acestora din urma o crestere nesperata a cifrei de afaceri.
Mai mult, au fost introduse noi prevederi pentru masinile cu vechimi mai mici de un an, cum ar fi o luna, trei luni sau sase luni, in conditiile in care formula actuala nu prevede astfel de diferentieri.
Intrarea in vigoare a noilor prevederi la 1 ianuarie 2008 este motivata de catre autoritatile romane prin necesitatea respectarii principiului din Codul Fiscal potrivit caruia modificarile aduse acestuia trebuie sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul urmator celui in care au fost adoptate.
Astfel, pana la finele acestui an, ar urma sa fie aplicate actualele niveluri ale taxelor.