Bulgaria, Grecia si Ungaria au adoptat, inca de luna trecuta, planurile de cheltuieli pentru 2010. Tarile europene au instaurat masuri de austeritate.
Tarile vecine au adoptat bugete de austeritate pentru anul acesta pentru a-si redresa economiile. Mai repede sau mai anevoios, planurile de cheltuieli ale statelor vecine au fost adoptate inca de luna trecuta.
Guvernul socialist din Grecia si-a planificat bugetul pe 2010 astfel incat sa diminueze deficitul record ajuns la 12,7 din Produsul Intern Brut.
Executivul elen spera sa aduca anul acesta la buget 8 miliarde de euro doar din cresterea darilor. Astfel grecii vor plati o taxa noua pentru proprietatile mari si un impozit pe profit mai mare.
In afara reducerii cheltuielilor publice, guvernul de la Atena spera sa creasca veniturile la buget prin masuri de eliminare a coruptiei.
Mai usor sa adopte un plan de austeritate pentru 2010 i-a fost Bulgariei. Majoritatea de centru-dreapta din parlamentul de la Sofia a votat in decembrie un buget care ia in calcul un deficit de doar 0,7% din PIB in 2010. Planul fiscal al guvernului bulgar prevede in 2010 reducerea cheltuielilor statului cu 15 la suta si o serie de politici de combatere a evaziunii fiscale.
Austeritate si in Ungaria. Parlamentul de la Budapesta a adoptat luna trecuta un buget care prevede reducerea drastica a cheltuielilor din swctorul public. El respecta intocmai cererile creditorilor Ungariei, aceeasi ca si in cazul Romaniei- FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Bugetul Ungariei pe 2010 este calculat pentru un deficit bugetar de 3,8% din PIB, un recul al economiei de 0,6 % si o inflatie de cel mult 3%.
Si cancelaria de la Berlin si-a chivernist bugetul de anul acesta. Spre deosebire de alte guverne el a decis sa lase deficitul Germaniei sa creasca pe termen scurt, reducand impozitele. Reducerile fiscale in valoare de aproape 9 miliarde de euro vin mai cu seama in ajutorul familiilor si al intreprinderilor din Germania.
Bugetul Germaniei pentru 2010 prevede un deficit record de 86 miliarde de euro si o datorie bruta de peste 350 miliarde euro.