Tarile din Europa de Est sunt pregatite sa iasa din recesiune in a doua jumatate a anului, odata cu redresarea pietelor de export din Europa de Vest, insa se vor confrunta in continuare cu dificultati, cea mai mare problema a Romaniei fiind gestionarea deficitului bugetar.
"Economiile central-est europene urmeaza incet redresarea semnalata in Europa de Vest, insa unele dintre aceste state se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste relansarea economica. Economia Romaniei s-a contractat cu 1,2% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de scaderea de 4,6% a Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru, insa Bucurestiul se confrunta cu constrangeri uriase de ordin bugetar", potrivit Deutsche Welle.
Totodata, The Wall Street Journal (WSJ) aminteste de acordurile de finantare externa incheiate de Romania, Ungaria si Letonia cu Fondul Monetar International (FMI), respectiv de conditiile privind indicatorii macroeconomici stipulate in aceste intelegeri.
"Ungaria, Letonia si Romania au o povara suplimentara, si anume indeplinirea tintelor bugetare stabilite de FMI", scrie WSJ.
Astfel, desi tarile din centrul si estul Europei beneficiaza de sprijin in directia relansarii economice odata cu redresarea statelor dezvoltate din Vest, principalele piete de export pentru economiile emergente, iesirea din recesiune va fi un proces lent, anevoios, in principal din cauza efectelor recesiunii asupra bugetelor.
Scaderea veniturilor din taxe si impozite la bugetul de stat, determinata de franarea activitatii economice si cresterea somajului, a fortat guvernele din regiune sa impuna masuri de austeritate care au condus, ulterior, la reducerea cererii interne.
Romania a convenit, in luna martie, termenii unui acord pentru un pachet de finantare externa de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca European pentru Reconstructie si Dezvoltare.