Premierul Calin Popescu-Tariceanu declara la inceputul acestei saptamani ca pretul gazelor naturale va fi inghetat pentru urmatorii doi ani. Cu toate acestea, in proiectul de politica energetica pentru 2006-2009 al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), preluat de Mediafax, se stabileste o scumpire a gazelor din productia interna de 35-40% pentru 2008.
Astfel, MEC cifreaza pretul mediu al gazelor din productia interna la 122 de dolari pe mia de metri cubi pentru acest an, iar pentru 2007 si 2008 acesta urca la 167, respectiv 200 de dolari pe mia de metri cubi.
Reamintim ca, recent, gazele naturale din productia interna s-au scumpit cu 20%, de la 330 de lei (122 de dolari) la 397,5 lei (146 de dolari) pe mia de metri cubi.
Aceasta dupa ce au aparut divergente referitoare la pret intre Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale.

Din 2007, se ieftinesc gazele din import

"Pretul de import al gazelor va scadea sub 300 de dolari pe mia de metri cubi in 2007", a declarat ieri un director al companiei Distrigaz Sud, citat de NewsIn. Asta, ca efect al trendului descrescator al pretului titeiului pe pietele externe, a explicat directorul societatii distribuitoare de gaze naturale. Cu alte cuvinte, promisiunea premierului ca pretul gazelor pentru populatie sa ramana neschimbat pentru doi ani s-ar putea adeveri daca gazele de import se vor ieftini in asa masura incat sa se estompeze efectul scumpirilor la gazele din productia interna.
Deci, cei care au facut promisiunile fie au stiut ca pretul gazelor la nivel international va scadea, ceea ce inseamna ca presiunea asupra producatorilor interni va fi mai mica, fie si-au asumat o pierdere de cateva zeci de procente pentru a putea compensa cresterea cotatiilor gazelor din productia interna. (Madalina Haranita)