Ministerul Economiei si Comertului (MEC) propune Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) sa aplice un tarif separat pentru abonatii cu un consum redus de gaze naturale si sa promoveze un act normativ pentru sustinerea persoanelor cu venituri mici.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, s-a intalinit recent cu presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, caruia i-a sugerat ca in transa respectiva sa existe o cota pentru cei care folosesc pana in 500 de metri cubi de gaze. In prezent, exista un abonament pentru cei cu consumuri intre 0 si 2.500 de metri cubi. Consumatorii casnici achita, de la 1 aprilie, un abonament de 4.500 de lei pe zi pentru locuintele individuale, si de 12.000 lei pe zi pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de consum si de societatea de distributie.
Astfel, pentru un consum care nu depaseste 2.400 de metri cubi/an si daca se afla in aria de distributie a societatii Distrigaz Nord, populatia va plati un abonament de 4.500 de lei/zi, la care se adauga costul gazelor, al caror pret de livrare pentru aceasta companie este de 4.808.290 de lei pentru mia de metri cubi.
Un consumator casnic ce nu depaseste 2.400 de metri cubi/an si arondat societatii Distrigaz Sud va plati un abonament similar, insa pretul gazelor este mai ridicat, de 5.117.481 de lei/1.000 de metri cubi. In aceasta categorie de consum se incadreaza, de obicei, locuintele individuale si unele locuinte comune, precum si casele care utilizeaza gaze naturale pentru alte scopuri decat pentru incalzire.