Premierul, insotit de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dat in cursul zilei de ieri explicatii privind criza economica ce a cuprins tara noastra. Astfel ca guvernul va adopta in perioada urmatoare o serie de politici economice prudente si va tine in frau cresterile salariale si "pomenile electorale". Premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri, dupa o intrevedere cu guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, ca "2008 va fi un an al masurilor economice luate cu chibzuinta", chiar daca este an electoral.

"Am analizat masurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe 2008", a declarat Tariceanu, care a avertizat ca si politica salariala va fi una la fel de chibzuita. "Daca nu vom duce o politica salariala prudenta, vom avea o corectie pe venit a inflatiei", a adaugat primul-ministru. Avertismente de renuntare la "pomenile electorale", indreptate catre Guvern, au venit si dinspre BNR. Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca singura metoda ca pana la sfarsitul anului inflatia sa ajunga in marja dorita este renuntarea la cresterile salariale nejustificate. "BNR saluta angajamentul Guvernului de a face eforturi pentru ca politica salariala sa fie rezonabila. Nu pot fi cresteri salariale peste pruductivitatea muncii in acelasi timp cu cresterea cursului de schimb. Nu trebuie sa mai redescoperim America in acest sens. Vedem un pericol major in aceasta spirala a salariilor", a sustinut Isarescu. BNR a decis ieri majorarea ratei dobanzii la 9%, pentru a tine in frau inflatia. Isarescu a declarat insa ca nu considera ca politica Bancii Centrale este una agresiva si a cerut Guvernului sa armonizeze politicile bugetare cu cele monetare. "In conditiile in care avem un puseu de inflatie, consider ca politica monetara este pe unde ar trebui. Observ cu cata larghete analizele asupra leului au trecut in extrema cealalta", a mai spus guvernatorul.

Tariceanu a vrut sa afle mai multe despre inflatie

Tariceanu s-a intalnit ieri dimineata cu Isarescu si pentru a discuta despre tinta de inflatie si noile masuri luate de Banca Nationala a Romaniei. Premierul a vrut sa afle detalii despre prognoza de inflatie a Bancii Centrale pentru a coordona politicile fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele ale Bancii Nationale. La discutii a participat si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Intalnirea vine in contextul in care BNR a anuntat ca perspectiva pe termen scurt a inflatiei s-a inrautatit, din cauza amplificarii riscurilor macroeconomice. BNR a invocat propagarea majorarilor de venituri ale populatiei si cresterea cheltuielilor publice in perioada electorala, precum si incertitudinile referitoare la evolutia cursului de schimb al leului pe fondul persistentei tensiunilor la nivelul mediului economic international.