Comisia Europeana a dovedit o abordare extrem de nefireasca privind contractul cu Ford de privatizare a Automobile Craiova, afirmand ca statul ar fi putut castiga mai mult daca nu ar fi pus conditia mentinerii profilului fabricii si a locurilor de munca, a declarat marti premierul Tariceanu. Primul-ministru a declarat ca a luat in considerare, la negocierea cu Ford, in primul rand interesul economiei nationale. "In momentul in care am inceput discutiile cu Ford pentru incheierea acordului de privatizare, noi am convenit de la inceput cu partenerii nostri de la Ford ca vrem sa facem un proiect industrial si nu unul oarecare. Cand dosarul s-a dus la Comisia Europeana am avut surpriza sa ni se spuna: prin modul in care ati alcatuit caietul de sarcini, ati pus conditii care distorsioneaza si piata, pentru ca poate ati fi putut obtine un pret mai bun pe vanzarea a ceea ce se numea fabrica de la Craiova, nu punand conditii referitoare la profilul de activitate, la pastrarea numarului de salariati", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Premierul a subliniat ca abordarea Comisiei a fost "extrem de nefireasca" in conditiile in care toti liderii politici europeni au in vedere stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca. "Comisia Europeana spune: daca l-ati fi vandut pentru un proiect imobiliar, s-ar putea sa fi castigat mai mult. Sigur ca da, s-ar fi putut sa castigam mai mult, dar nu ma intereseaza. Eu ca prim-ministru am responsabilitatea sa ajut aceasta economie cu proiecte viabile pe termen lung care sa genereze crestere economica si locuri de munca, si nu o data intr-un an, si in 2008, si in 2009, si in 2010, si de aceea mi s-a parut extrem de nefireasca aceast abordare din partea Comisiei", a declarat Tariceanu.
Acesta a aminitit ca situatia fabricii de la Craiova era una extrem de dificila. "Am ajuns sa semnam un acord validat de Bruxelles si am demarat investitia de la Craiova. In acest fel, am putut sa salvam a doua entitate constructoare de automobile inceputa in anii 70, continuata apoi cu sud-coreeni de la Daewoo, care in final, din cauza dificultatilor financiare, ne-au lasat in brate cu o chiftea extrem de fierbinte. Ganditi-va la locurile de munca de la Craiova care s-ar fi putut pierde in conditiile in care fabrica ar fi trebuit sa se inchida", a spus premierul.
Ford a preluat anul trecut 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de Comisia Europeana, care a solicitat Romaniei sa recupereze un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 milioane de euro. Potrivit CE, valoarea ajutorului de stat este reprezentata de diferenta dintre valoarea de piata a societatii (cel mai ridicat pret posibil pe care AVAS l-ar fi obtinut pentru participatia de 72,4% din Automobile Craiova daca nu ar fi asociat conditiile referitoare la productia de 200.000 de autovehicule si cresterea numarului de angajati) si pretul primit efectiv. Suma a fost recuperata in luna iunie 2008 de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).