Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut ieri noului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, sa reduca numarul antrepozitelor fiscale, al cazinourilor si al societatilor care organizeaza jocuri de noroc. Dupa cum se vede, premierul nu a citit presa ultimelor saptamani si nici nu a mai vorbit de ceva vreme cu noul sau ministru de la Finante. Pentru ca trebuie spus ca atat saptamana trecuta, cat si in aceasta saptamana, ministrul Sebastian Vladescu a declarat ca va reduce numarul de antrepozite fiscale deoarece evaziunea in Romania se face cu precadere in domeniile cu produse accizabile. Vladescu preciza si ca va lua masuri pentru a reduce evaziunea fiscala din domeniile alcool, tutun, produse petroliere si jocuri de noroc. Numai ca ieri, premierul, se pare in necunostinta de cauza, a formulat exact aceleasi solicitari si asta in cadrul reuniunii comitetului de evaluare a strategiei anticoruptie. Astfel, principalele masuri discutate si care urmeaza sa fie aplicate au fost redefinirea modului de functionare si inasprirea conditiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, a cazinourilor si a altor societati care organizeaza jocuri de noroc.
In cazul antrepozitelor fiscale, Tariceanu a precizat ca prin inasprirea legislatiei se urmareste reducerea numarului acestor spatii, astfel incat Fiscul sa le poata controla mai eficient. Pe de alta parte, Tariceanu a cerut, totodata, Ministerului Administratiei si Internelor sa modifice conditiile de autorizare a firmelor de paza, considerand ca acestea „au proliferat nejustificat si sunt, in mare parte, asociate cu activitati ilegale“.
Alte masuri care vor fi aplicate vizeaza introducerea testelor de integritate pentru functionarii publici (inclusiv vamesi, inspectori in constructii, agenti pentru protectia consumatorilor), continuarea procesului de instruire profesionala in domeniul evaziunii fiscale la nivelul Parchetului General si al Parchetului National Anticoruptie, dar si revizuirea Codului de Conduita a functionarilor publici.