Dupa ce seceta a compromis majoritatea culturilor agricole, taranii isi vand acum animalele pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca. Mai mult, pentru a scapa de ele, acestia sunt nevoiti sa le vanda cu un pret mult mai mic decat pretul pietei. In judetele cele mai afectate de seceta, porcii se vand in viu cu mai putin de 3 lei pe kilogram.
Presedintele Sindicatului National al Taranilor si Proprietarilor Romani (Propact), Dan Draghici, ne-a declarat ca in sudul tarii exista peste 300 de localitati rurale unde oamenii nu mai au nici macar apa de baut. Potrivit acestuia, recoltele au fost compromise in proportie de peste 70% in Baragan, 50% in sud, si peste 65% in Moldova. Totodata, potrivit Ministerului Agriculturii, cele mai afectate judete sunt Braila, Ialomita, Valcea, Vrancea si Vaslui. Aici, oamenii isi vand animalele pe nimic.

Patronii de abatoare, cei mai castigati

Patronii de abatoare profita de situatie si incearca sa obtina preturi cat mai mici. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, ne-a declarat ca, daca pana acum porcul se vindea in viu cu 4,5 lei pe kilogram, acum acesta se vinde cu mai putin de 3 lei. In privinta bovinelor, pretul pe kilogram era acum cateva luni de peste 5 lei. Acum, acesta variaza intre 3,5 si 4 lei.
In judetul Vaslui, aproximativ 95% din pasuni sunt afectate de seceta, fapt ce a dus la imposibilitatea asigurarii furajelor necesare animalelor pentru urmatoarea perioada si implicit la scaderea numarului acestora. Reprezentantii Unitatii pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) filiala Vaslui, citati de un post de televiziune, sustin ca din cauza deteriorarii bazei furajere matca de taurine risca sa fie decimata drastic. "Lumea de la sate a inceput sa sacrifice animalele sau le vanda pe nimic, fiindca in mare parte sistemul de pasuni este distrus. Problema este ca un procent de aproximativ 50% din zootehnia vasluiana produce numai pentru nevoile proprii, ceea ce inseama ca o mare parte din cei 470.000 de locuitori ai judetului isi completeaza veniturile in urma practicarii acestei agriculturi de tip familial", a declarat directorul UARZ Vaslui, Attila Miklos. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui inventariaza prin comitetele locale de voluntari situatia bazei furajere din localitatile rurale. O solutie pentru iesirea din aceasta criza ar fi ca autoritatile judetene sa achizitioneze furajele necesare din alte judete care nu au fost afectate de seceta.