Impozite, taxe, tarife si comisioane. Nu poti obtine nici macar o hârtie fara sa platesti o taxa. Mai grav este ca nici o institutie a statului nu a fost capabila sa numere toate darile puse în cârca românului.
GdS lanseaza o campanie în care puteti sa va spuneti parerea si sa dati exemple de taxe si tarife care v-au afectat viata. Va invitam sa povestiti experientele dumneavoastra în sectiunea de comentarii a acestui articol.O persoana merge sa îsi faca pasaport. Afla ce acte îi trebuie, se duce sa plateasca taxele la CEC Bank, se întoarce din nou la politie si completeaza un teanc de formulare. Iar daca vrea pasaportul în regim de urgenta, mai achita ceva bani direct la politie si gata! Dar a pierdut cel putin o zi cât s-a plimbat între institutii si i s-au usurat buzunarele de ceva bani. Alta persoana îsi cumpara o masina la mâna a doua: o radiaza de pe numele vechiului proprietar, deci merge la RAR, mai trece pe la Fisc, unde lasa niste banuti, o înmatriculeaza (daca este cazul), trece si pe la primarie sa o înregistreze la Directia de Impozite si Taxe. Si uite asa, pe lânga pretul masinii, mai plateste o gramada de bani, pe chestiuni colaterale care au diverse destinatii. Daca altcineva vrea sa-si ia o casa, atunci are si mai multe drumuri de facut si taxe si mai mari de achitat: la notar, la Cartea Funciara, la X, la Y. Daca alta persoana vrea sa-si deschida o firma, lucrurile se complica. Strânge un teanc de documente, avize, caziere fiscale, hârtiute care vor sta într-un sertar ani buni si pentru care plateste mai mult decât face. Lista hârtiilor pe care ni le taxeaza majoritatea institutiilor este lunga. Platim taxe la înscrierea la scoala, la actele de stare civila, la orice act eliberat de o institutie, la mediu, la biblioteca, la fisc, la primarie, la biserica, la hotel, la serviciul de „plimbat hârtii“ etc. Impozit pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA. Acestea sunt platile cu care ne-am familiarizat deja. Altele, de domeniul parafiscalitatii, sunt tributul de care nu scapa nici o persoana din aceasta tara.  
Statul încearca sa contabilizeze darile Nici o institutie abilitata a statului nu a putut numara toate impozitele, taxele, tarifele si comisioanele percepute în prezent în România. O încercare timida a avut Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care a publicat, zilele trecute, pe internet un registru, care teoretic ar trebui sa fie un reper pentru oricine doreste sa afle ce tarife, taxe si impozite se platesc într-un domeniu anume. Se numeste Registrul taxelor si tarifelor fiscale si nefiscale din România, iar orice persoana interesata poate accesa site-ul ministerului (www.mfinante.ro), cauta domeniul dorit si afla ce are de platit. Ideea a fost agreata de mediul de afaceri înca din stadiul de proiect. Însa chiar ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut saptamâna trecuta ca registrul on line este incomplet, din cauza ca au fost contabilizate doar impozitele si taxele administratiei centrale, dar nu si cele practicate la nivel local. MEF împarte darile în doua categorii, fiscale si nefiscale, iar cele din urma sunt mult mai multe decât impozitele clasice. Finantele au gasit aproape 200 de „tributuri“: 73 de impozite si taxe fiscale si 122 de taxe si tarife nefiscale. Vosganian a spus în mod public ca au fost eliminate pâna acum aproximativ 107, dar MEF nu a dat publicitatii o lista completa a celor abrogate. Registrul de pe internet prezinta doar grupe si subgrupe de taxe si tarife, însa acestea sunt defalcate în zeci de taxe, care nu sunt pe net. De exemplu, este prezentata subgrupa „Autorizatii si avize“, fara a detalia ce fel de documente trebuie. La alt capitol este precizat „taxe judiciare“ si atât. Sau „tarife din domeniul evidentei populatiei“, grupa ce cuprinde zeci de tarife pe care vizitatorul site-ului nu le afla din Registrul de impozite on line. Asadar, contribuabilul nu este suficient informat despre taxele dintr-un domeniu si tot trebuie sa ajunga la institutia care îl intereseaza, sa afle ce are de platit.  
MEF, contrazis de mediul de afaceri În paralel cu contabilizarea finantistilor de la Bucuresti, Consiliul National al Întreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a efectuat o numaratoare a taxelor si tarifelor, incluzându-le si pe cele locale. Au iesit 500 de taxe, tarife, avize si impozite. Dar si reprezentantii Consiliului recunosc faptul ca este posibil sa fie si altele. CNIPMMR a facut o interpelare la ministerul de resort, prin care atentiona despre multitudinea de taxe si tarife, mai ales de natura nefiscala, ceea ce face ca România sa fie una dintre cele mai împovarate si birocratice tari din Europa. „S-a ajuns în situatia aceasta, pentru ca fiecare guvern care a venit si fiecare consiliu local a adaugat taxe si impozite peste cele existente, fara a elimina din cele vechi. Abia acum spun ca mai abroga unele taxe, dar de-a lungul anilor s-au acumulat foarte multe. Indiferent de guvernele care au fost la putere, la noi nu a existat o strategie de impozitare pe termen lung“, a spus vicepresedintele CNIPMMR, Valentin Cristea.  
Taxe ciudate, aberante
si de neînteles 
Din descrierea Ministerului Economiei si Finantelor reies si unele taxe si tarife care numai dupa denumire arata ca în România se taxeaza la nivel înalt aproape orice, parca în dispret fata de omul de rând. Aceste dari fie baga în ceata si mai mult contribuabilul, fie pot fi considerate inutile sau chiar aberante. GdS va prezinta câteva „ciudatenii“ descoperite pe site-ul ministerului amintit. În domeniul sanitar-veterinar exista un „tarif pentru sustinerea probelor de calificare a tineretului cabalin“, în domeniul culturii exista taxa prezentata doar cu majuscule, care se numeste „ISBN-ISSN“. La mediu, românii platesc „taxa pentru cautarea informatiei privind mediul“. Putini stiu ca bauturile „linistite“ sunt purtatoare de accize. Si avem exemple: „acciza pentru vinuri linistite“ si „acciza pentru bauturi fermentate linistite“. În tara, la nivel local exista taxe absurde, mediatizate intens de-a lungul anilor: pentru apa de ploaie, pentru „ierbarit“ (a se citi „pasunat“), pentru fumul de pe cos etc.
GdS va asculta
Ati întâlnit impozite care v-au nemultumit? Ati fost obligati sa achitati taxe iesite din comun? Ati aflat în ultimul moment ca aveti de plata tarife care nici nu visati ca pot exista? Vi s-au cerut taxe sau tarife aberante? Gazeta de Sud va da posibilitatea sa va spuneti oful. Puteti sa va exprimati on line si sa precizati ce taxe aberante si ciudate ati întâlnit, precum si conjunctura în care acestea au fost aplicate. Povestiti-ne în sectiunea de comentarii de mai jos.