Eliminarea taxelor vamale la importul produselor din statele Uniunii Europene va duce la o crestere a competitiei in sectorul panificatiei. In aceasta situatie, produsele din UE, respectiv pastele fainoase si biscuitii, vor concura cu cele autohtone, preturile putand creste sau scadea, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan.
In prezent, taxele vamale percepute pentru importul de paste fainoase sunt de 40%, iar pentru celelalte produse sunt in medie de 15%. Potrivit lui Popescu, dupa eliminarea acestor taxe, pe piata produselor panificatiei vor intra marii producatori. In acest caz, populatia va avea de castigat in privinta calitatii, pentru ca vor avea un sortiment mai larg de produse, din care pot alege. Producatorii autohtoni vor trebui sa imbunatateasca si ei calitatea produselor pentru a putea face fata concurentei.
In ceea ce priveste nivelul preturilor, presedintele Rompan a afirmat ca in mod normal producatorii straini nu pot veni cu produse mai ieftine pe piata romaneasca. ßi asta deoarece si producatorii romani au tehnologii avansate, iar importatorii trebuie sa mai suporte si cheltuielile de transport pentru a putea aduce produsele in Romania. Potrivit lui Popescu, pot exista totusi situatii in care unele firme pot practica strategii de dumping, pentru a intra pe piata cu produse mai ieftine.
Pe de alta parte, presedintele Rompan a mai spus ca painea nu vine din import, pentru ca la noi in tara se mananca paine proaspata. Importuri se vor face numai regional, adica de la 5-10 kilometri de la granita bulgara sau maghiara.
Aurel Popescu mai crede ca preturile cozonacilor si ale altor produse traditionale vor fi in perioada Sarbatorilor de iarna mai mari cu 10-15% fata de nivelul practicat in apropierea Sarbatorilor de Paste. Rompan estimeaza ca in perioada premergatoare Sarbatorilor de iarna vor fi comercializati circa opt milioane de cozonaci mari, de peste 300 de grame si patru milioane de cozonaci de dimensiuni mai reduse. (Simona Necula)