Agerpres informeaza: Adrian Nastase: Guvernarea PDL nu dispune de un program de relansare economica
Guvernarea PDL nu dispune de un program de relansare economica, ci numai de un set de taieri bugetare in sectorul public, cu grave efecte in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii, in asteptarea "inspiratiei" unor investitori straini care sa ne aduca o crestere economica sanatoasa, sustine presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.
"Pentru 2012, PDL s-a angajat la un deficit bugetar calculat prin orice metoda (cash sau de angajamente) de 3%, ceea ce presupune, dincolo de reducerea de la 4,4% din PIB in 2011 la 3% in 2012 si disparitia tuturor arieratelor bugetare catre diversi creditori ai administratiei centrale si locale, efort foarte greu suportabil economic si social. Iar acest angajament nu mai poate fi eludat, deoarece va trece si prin filtrul noii proceduri a UE privind "semestrul bugetar european", care presupune obtinerea avizului Comisiei Europene pentru bugetul pe 2012, inainte de aprobarea in Parlamentul national", a afirmat duminica Adrian Nastase, intr-o postare pe blogul personal.
Fostul premier a prezentat o prima analiza a evolutiei economiei romanesti dupa primele doua trimestre ale anului, potrivit careia, cresterea economica de 0,6% din primul trimestru "s-a datorat efectului de baza (prin comparatie cu trimestrul I 2010, cand a fost o scadere de 2,6%)".
"In trimestrul II, cresterea va fi si mai anemica pentru ca ne vom raporta la un trimestru II 2010 in care am avut crestere de 0,3%. De fapt nu exista un motor al relansarii economice, doar un efect statistic de raportare. Pe hartie arata mai bine decat simt in realitate populatia si economia", a afirmat Adrian Nastase.
Liderul CN al PSD a adaugat ca Romania are cea mai mare inflatie din Europa, de 8,4%, care, din punctul sau de vedere, nu se va ameliora prea mult, pentru ca disparitia efectului de baza al introducerii TVA din iulie 2010 este contrabalansata in iulie 2011 de cresterile de preturi la gaze, cafea si tutun, ca urmare a cresterii accizelor la tutun si cafea si a majorarii pretului la gaze cu 10% in cadrul procesului de liberalizare a acestor preturi.
"Totodata, se vor adauga in lunile urmatoare influentele negative ale eliminarii subventiilor la energia termica, apa calda menajera, cresterea tarifelor la transportul feroviar si urban, masuri incluse in programul negociat cu FMI", a mai spus Adrian Nastase.
Fostul premier a mai spus ca salariile au crescut cu numai 0,8% in perioada aprilie 2010 - aprilie 2011, in timp ce puterea de cumparare a oamenilor a scazut cu aproape 7%.
"Ca o consecinta a scaderii puterii de cumparare, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 5%. Investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 3% in trimestrul I 2011, fata de un trimestru I 2010 oricum dezastruos (-28%). Numarul salariatilor in economie este 4130,7 mii. Asta inseamna o scadere cu 900 de mii angajati fata de sfarsitul anului 2008. (...) Datoria externa totala, publica si privata, este de 93 miliarde euro (80% din PIB). Daca adaugam si datoria publica interna, de peste 15 miliarde euro, ne apropiem de o datorie de 5000 euro pe cap de locuitor sau 25000 euro pe cap de angajat", a mai explicat Nastase pe blogul personal.
Liderul CN al PSD a adaugat ca investitiile straine directe cu 29% pe patru luni din 2011 fata de perioada similara din 2010 si ca rata somajului se mentine la peste 7%, neexistand semne de scadere.