Vineri a fost ultima zi cand s-au putut depune cereri pentru pensionarea anticipata. Potrivit legii, de pe 3 iulie s-a suspendat inscrierea la pensiile anticipate si anticipate partial. In luna iunie s-au prezentat la ghiseul Casei Judetene de Pensii (CJP) 157 de botosaneni, cu aproximativ 30 mai putini decat in luna precedenta, asta in contextul in care Guvernul deja anuntase interzicerea pensionarii anticipate. Reprezentantii institutiei spun ca in ultimele 10 zile din iunie, ritmul de depunere a cererilor a fost unul normal, zilnic fiind inregistrate trei-patru dosare. Cele mai multe dosare prin care se solicita pensionarea anticipata au fost in luna mai, adica 182. In lunile ianuarie si martie au fost cate 73 de situatii, in februarie 49, iar in luna aprilie 72 de cazuri.
Pensia anticipata se acorda cu cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, doar daca asiguratul a depasit cu cel putin 10 ani stagiul complet de cotizare de 27 de ani si opt luni la femei si de 32 de ani si opt luni la barbati. In cazul varstei standard de pensionare, aceasta este de 58 de ani si 10 luni pentru femei si de 63 de ani si 10 luni pentru barbati.
De la inceputul anului, peste 600 de persoane au solicitat prin CJP pensionarea anticipata. In Botosani sunt 114.013 de pensionari.