Sute de cetateni moldoveni au luat cu asalt poarta Consulatului Romaniei din Chisinau, stand la coada pentru a obtine o viza, necesara dupa intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, relateaza AFP.
In cateva zile, siteul Internet al Consulatului roman la Chisinau a fost blocat de solicitantii de viza, care s-au inghesuit si in fata cladirii reprezentantei, pazita de zeci de politisti moldoveni care incearca sa tina multimea la distanta.
Viceconsulul roman, Lucian Stanica, le-a cerut solicitantilor de viza sa-si "pastreze calmul" si a afirmat ca misiunea diplomatica romana face tot ceea ce poate, dar nu este "o uzina de vize". El a afirmat ca, de la 1 ianuarie, au fost acordate "mai mult de 5.000 de vize", iar in fiecare zi sunt prelucrate sute de cereri.
Raspunzand criticilor privind numarul insuficient de reprezentante diplomatice romanesti in Republica Moldova, MAE de la Bucuresti a explicat ca, "inca de la inceputul lui 2006, a facut demersuri pe langa autoritatile de la Chisinau in vederea deschiderii altor doua consulate generale", dar inca mai asteapta un raspuns.