In cadrul intalnirii de ieri dintre reprezentantii administratiei si reprezentantii FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), UTSL si Forum s-a adus in discutie posibilitatea opririi negocierii CCM-ului, inclusiv a capitolului salarizare, si a continuarii lor in primul trimestru al anului viitor.

Acest subiect a fost pus pe tapet de catre reprezentantii admnistratiei, care au spus ca doresc acest lucru, invocand efectele pe care le are criza economica mondiala asupra activitatii de pe platforma siderurgica. Reprezentantii conducerii nu au specificat insa o data precisa cand ar putea fi reluate negocierile, spunand insa ca in functie de modul in care vor evolua lucrurile este posibil ca tratativele sa inceapa oricand. Sindicalistii au la dispozitie cateva zile pentru a lua o decizie, respectiv daca vor fi de acord cu propunerea conducerii sau, in caz contrar, sa prezinte fiecare o contrapropunere privitoare la continuarea negocierilor si la posibilitatea prezentarii unor noi solicitari legate de capitolul salarizare. Sursele sindicale ne-au declarat ca fiecare dintre reprezentantii celor 11 sindicate isi va consulta membrii de sindicat, carora le va transmite propunerea neoficiala a administratiei si argumentele invocate de conducere in acest sens, urmand ca in cadrul intalnirii de joi sa prezinte punctul lor de vedere conducerii Combinatului. Pana atunci, sindicalistii vor incerca sa puna la punct noi propuneri pe care sa le inainteze conducerii, una fiind, de exemplu, acordarea unei cresteri salariale de la 1 ianuarie si pana la data care vor demara din nou negocierile, cand ar urma sa se bata in cuie valoarea majorarii salariale de care ar urma sa beneficieze salariatii anul viitor.

Este posibil ca admnistratia sa-si schimbe punctul de vedere pana joia viitoare, respectiv sa le prezinte sindicalistilor o oferta de majorare salariala. In conditiile in care s-ar conveni oprirea negocierilor si continuarea lor in primul trimestru al anului viitor, ar trebui semnat un act aditional care sa se prevada prelungirea, in anumite conditii, a valabilitatii actualului contract care expira la 1 ianuarie.

Reamintim ca principala solicitare comuna facuta miercuri de sindicate a fost majorarea cu 33,2% a salariului de baza al unui muncitor calificat, care ar ajunge la 1.100 de lei. In cadrul intalnirii de ieri, reprezentantii admnistratiei nu le-au pus la dispozitie sindicalistilor actele solicitate de ei, cum ar fi de exemplu date privitoare la rezultatele economico-financiare inregistrate de Combinat anul trecut si pe primul semestru al acestui an. Sedinta de negociere care ar fi trebuit sa aiba loc ieri s-a transformat in una de discutii si informare, astfel incat nu s-a intocmit si semnat niciun proces verbal. Liderul Sindicatului Forum, Costica Harnagea, ne-a declarat ca nu ne poate da niciun fel de informatii pe marginea discutiilor purtate ieri de sindicalisti si conducerea Combinatului, precizandu-ne doar ca sedinta de negociere care urma sa aiba loc vineri a fost amanata pentru vinerea viitoare.

In conditiile in care Combinatul si-a redus productia de otel si fonta din cauza crizei economice mondiale, ceea ce a insemnat oprirea temporara a unor capacitati de productie cum ar fi Furnalul 5 si Otelaria 3, batalia pentru cresterea salariilor siderurgistilor se anunta una foarte grea si dificila. Criza economica se va resimti si in castigurile siderurgistilor, care nu vor mai primi in luna decembrie extrabonusul de 2% si nu vor mai face ore suplimentare, a caror plata reprezenta o sursa de venit pentru acestia.

Furnale inchise temporar in Europa

Potrivit agentiei Newsin, care citeaza AFP, furnalele de la o serie de combinate ale ArcelorMittal din Europa au fost oprite temporar, fiind vorba de Furnalul 6 din Seriang din Belgia, furnalul de la combinatul din Dunkerque si furnalele de la Breme Eko Stahl. Informatia a fost data publicitatii de surse sindicale la sfarsitul intalnirii pe care au avut-o cu conducerea companiei. Potrivit acelorasi surse, cele 120 de persoane care lucreaza la furnalul din Seraing vor fi trimise in somaj economic sau isi vor lua concediu de odihna. Sindicalistii se tem ca vor fi si alte sectoare, cum este cel de cocsificare, care urmeaza sa fie oprite temporar.