In urma unei interpelari depuse de deputatul UDMR de Mures, Kerekes Karoly, la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, ministrul de resort, Gheorghe Dobre, a anuntat ca in perioada imediat urmatoare statiunea Sovata va intra in programul turistic “Superschi in Carpati“, ceea ce va permite accesul la o serie de finantari acordate prin acest proiect, dupa aprobarea unei hotarari de Guvern in acest sens.
De altfel, multe alte zone montane prielnice schiului nu sunt cuprinse in acest program.
Programului national de dezvoltare a turismului montan “Superschi in Carpati“ a fost aprobat prin Legea nr. 256 din 11 decembrie 2003 si are drept scop dezvoltarea turismului pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna, urmand a fi aplicat in trei etape.
Prima etapa cuprinde statiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Brasov, zona Valea superioara a Teleajanului-statiunea Cheia, zona Bran-Moeciu. Cea de-a doua etapa cuprinde 27 de locatii, printre care Stana de Vale, Arieseni, Borsa, Lacul Rosu, Vatra Dornei, Paltinis, Parang, Izvorul Muresului, Balea Lac. Ultima etapa se refera la alte 40 de locatii, printre acestea figurand Brosteni, Borca si Durau.
In ceea ce priveste finantarea programului, din pacate legea nu specifica resurse certe, ci doar ca banii pentru proiect pot proveni de la bugetul de stat si de la bugetele locale, credite interne si externe, ajutoare financiare interne sau externe nerambursabile sau resurse ale sectorului privat. (D.E.)