Dupa saptamani intregi de dispure, reprezentantii supremarketurilor si producatorii agricoli au hotarat impreuna cu Ministerul Agriculturii sa adopte un cod de bune practici, care sa reglementeze felul in care sunt stabilite preturile la alimentele vandute in lanturile de magazine.
Producatorii acuza hipermarketurile ca impun taxe pe produse care fac ca preturile sa creasca si cu 30 de procente.
Documentul va fi discutat saptamana viitoare, iar producatorii spera ca prin adoptarea lui sa se ajunga la scaderea pretului la alimente.
Directorul general al Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a precizat la BBC ca producatorii spera ca prin aplicarea viitorul ghid de bune practici, preturile la produse sa difere simtitor de la un hipermarket la altul si sa scada in general cu 15-30 de procente. "Principala noastra preocupare va fi definirea pretului unitar net, costul de achizitie de fapt, care va fi pretul producatorului care apare pe factura, pretul din care se scad valorile avantajelor financiare oferite de producator, exprimate in procente, la care se adauga cheltuielile specifice cu vanzarea si costul transportului", spune Ovidiu Gheorghe. El a precizat ca preturile produselor vor fi stabilite in functie de strategia fiecarui lant de magazine, dupa aprecierea costurilor pe care le suporta populatia, existand speranta ca vor fi diminuate taxele.
Ovidiu Gheorghe a mai spus ca producatorii ar vrea ca lanturile de magazine sa nu ii mai oblige sa vanda la preturi ridicate si la magazinele de cartier de exemplu. "Problema este ca acest ghid de bune practici nu este obligatoriu decat pentru partile semnatare si doar in mica masura, si atunci s-ar putea impune infiintarea unei institutii care sa poata arbitra un diferend comercial, daca nu este indestulator arbitrajul de pe langa Camerele de Comert", spune Ovidiu Gheorghe.