Acesta este anuntul-surpriza din partea autoritatilor suedeze, in competitia romaneasca pentru inlocuirea MIG-urilor 21 Lancer cu avioane de lupta din alta generatie.
Reprezentantul Ministerului Apararii de la Stockholm a venit la Bucuresti pentru o noua oferta, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a recomandat achizitia unor avioane F16 second hand.
Suedezii de la SAAB spun ca ofera Romaniei 24 de avioane multirol Gripen C/D noi la acelasi pret cu cele americane F-16 in uz, adica 1,3 miliarde de dolari, insa fara ca armamentul care va fi pus pe aparate sa fie inclus in pret.
Totodata, Ambasadorul Suediei in Romania, Mats Aberg a anuntat ca a trimis in urma cu o saptamana o solicitare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si sefilor Comisiilor de Aparare, pentru a le prezenta noua oferta a SAAB.
Suedezii au mai spus ca ofera Romaniei 24 de avioane Gripen C/D, interoperabile NATO, la pretul de un miliard de euro, suma in care este inclusa pregatirea unui numar de 30 de piloti si 60 de tehnicieni.
SAAB sustine ca se angajeaza sa livreze primele avioane in maximum un an de la semnarea contractului, acestea putand fi folosite imediat in misiuni. De asemenea, Romania va putea plati banii in termen de 15 ani, cu o perioada de gratie de doi ani, contractul derulandu-se prin intermediul Bancii Nationale a Suediei, a declarat, joi, Jerry Lindbergh, reprezentant al guvernului suedez.