In Gandul, Cristian Tudor Popescu (foto) scrie despre Madalina Manole, Dan Diaconescu si dezgroparea Ceausestilor. Articolul poarta titlul "Era mai bine pe vremea lui Ceausescu" si il puteti citi in continuare.
'Madalina Manole s-a sinucis, Ceausestii au fost dezgropati, Dan Diaconescu presedinte. Dupa cateva saptamani petrecute in America cu ani in urma, mi-am schimbat biletul de avion ca sa plec mai repede. Unul dintre motive era ca laptele avea gust de banane, bananele - de peste, pestele - de paine, painea avea gustul aerului din camera de hotel si toate gust de prezervativ cu arome. Cam asta imi lasa in gura stirile-bomba, breaking-newsele, red-alertii care umplu ecranele in ultima vreme.
Osemintele Ceausestilor, cadavrul furajdanizat al Madalinei M., D. Diaconescu impingand degetul gros prin ecran catre populatie sunt toate fabricate din aceeasi materie de baza, pastoasa, groasa, pestrita si unsuroasa, si ambalate intr-o tipla stralucitoare, pe care daca apesi prea tare simti nevoia sa te speli pe maini. Tovarasii mei de breasla jurnalistica framanta pasta asta zile in sir, cu nesfarsite serii de intrebari inepte si aiureli "istorice" ("Ceausescu, presedintele Romaniei din 1965!"), straduindu-se sa mulga ceva rating de la cioporul de cugetatori plurivalenti, mereu aceiasi, convocati sistematic in televizor. Si sa coaca pasta intr-o paine de mancat. E greu.
Am refuzat invitatiile de a comenta aceste "superstiri" la TV, stimati cititori, pentru ca nu cred ca vreuna dintre ele ar trebui sa insemne mare lucru pentru populatia Romaniei de azi.
M. Manole era o vedeta iesita de pe afis, atat de indragostita de sine ca n-a mai suportat lipsa succesului si apropierea batranetii; prin sinucidere, si-a inselat pur si simplu copilul, pe care nu l-a intrebat nimeni daca vrea sa se nasca si apoi sa creasca fara mama. Si a facut-o intr-o tara in care multe mame abia mai au ce sa le dea copiilor de mancare. Adio si n-am cuvinte, sau, poate, cateva inainte de rubrica meteo.
Socatele de televizor D. Diaconescu, dupa ce i-a avut zeci si sute de ore ca invitati pe C.V. Tudor si G. Becali, si-a zis ca a invatat destul in materie de tupeu megalomanic si debitat enormitati pe foc atomat ca sa le ia apa de la moara. Nu voi putea vreodata decat sa-i dispretuiesc compatimindu-i pe iubitorii de Vadim si Becali, dar ce sa mai zici de cei care ar fi gata sa aduleze caricatura corciturii lor?
In sfarsit, urmasii lui Ceausescu, pentru ca nu pot sa revendice Casa Poporului si toate casele Tovarasului din Primaverii si din toate orasele mai mari ale tarii, pentru ca nu pot reinvia epoca in care erau imparati, iau si ei, asa, de-ai dracului, ce pot: ciolanele nobilelor hoituri ale Odiosului si Sinistrei. Si daca analiza ADN demonstreaza ca sunt oase de caine, ce rezulta? Ca Ceausestii traiesc in Coreea de Nord? Ca dupa ce au fost impuscati, in urma unui proces surogat, dar cu varf si indesat meritat, in loc sa fie ingropati au fost arsi asa cum voia Elena Ceausescu sa arda miile de morti pe care si-i dorea la Timisoara? Ei, si? Ca n-au avut o slujba crestineasca de ingropaciune? Cine? Cuplul care ordona la un moment dat scoaterea din media a tuturor cuvintelor tinand de biserica, inclusiv a cuvantului cruce (acceleratul de Brasov face cruce cu rapidul de Suceava), care a izgonit si daramat bisericile Bucurestiului, care are pe crucea din Ghencea, unde cica urmeaza sa fie reinhumat "crestineste", o stea rosie? Sa vedem pentru cati batrani din Romania de azi si de maine vor mai fi bani pentru slujba de ingropaciune.
Din ce-mi spun colegii, inteleg ca dezgroparea Ceausestilor face o audienta bunisoara, nu cat autoevacuarea din viata a Madalinei Manole, dar orisicat. Sunt destui cetateni care sustin ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu in ce priveste nivelul de trai. Subsemnatul sunt de parere ca era mai bine in ce priveste nivelul de inteligenta.'