Proprietarii de plantatii viticole din judet sunt ademeniti cu pana la 15.000 de euro pe hectar sa-si defriseze vita de vie in ideea unei "organizari comune a pietei viti-vinicole".

Cele mai multe initiative ale Uniunii Europene sunt laudabile, dar exista si proiecte tintite sa transforme noile state membre in simple piete de consum acolo unde interesul o cere. Cea mai noua "initiativa" de acest gen vizeaza defrisarea vitei de vie, sumele oferite proprietarilor pentru a scapa de plantatiile viticole fiind mai mult decat tentante. Astfel, pentru suprafetele mai mari de 160 de hectare se acorda 14.760 de euro in perioada 2008-2009 iar pentru cele mai mici de 20 de hectare agricultorii pot incasa 1.740 de euro. Este de domeniul evidentei ca Galatiul este printre primele judete vizate de normele de aplicare a schemei de defrisare a plantatiilor viticole intrucat ne situam in prezent pe locul doi la nivel national in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita de vie, fiind vorba de circa 20.000 de hectare. "Prima de defrisare se acorda numai daca suprafata pentru care aceasta se solicita este inscrisa in registrul plantatiilor viticole si nu a facut obiectul unui sprijin comunitar sau national pentru masuri de restructurare sau reconversie in ultimii 10 ani vinicoli", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Profira Onode.

Mai bine al lor, decat al nostru

Adevaratul obiectiv vizat de Uniunea Europeana prin introducerea acestei masuri este eliminarea de pe piata a vinului autohton si importul celui occidental. Acest lucru reiese din modul in care a fost conceputa reglementarea, care ii obliga pe proprietari sa renunte definitiv la dreptul de replantare pentru suprafata pentru care a fost obtinuta prima de defrisare. Pentru a calcula randamentul fiecarei plantatii de vita de vie va fi stabilita o medie pe ultimele 3 campanii viticole consecutive. Mai precis, randamentul se calculeaza in functie de media productiei de struguri albi inmultita cu 70%, respectiv media de struguri rosii pe 3 ani inmultita cu 65%. Si ca sa nu mai existe nici un dubiu despre ce vor sa faca initiatorii acestui proiect, este suficient sa amintim ca prioritate la obtinerea fondurilor vor avea solicitantii care intentioneaza sa defriseze intreaga suprafata de vita de vie detinuta. Orice alt comentariu este de prisos.