Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute intr-o conferinta de presa la Targu Mures ca la Bruxelles se discuta despre o taxa de prima inmatriculare valabila pentru toate statele din Uniunea Europeana, potrivit Mediafax.
De altfel, anuntul nu este ceva nou, intrucat chiar Comisarul european pentru Fiscalitate, László Kovacs, a prezentat intentiile Comisiei Europene (CE) privind taxa ecologica intr-un interviu acordat "The Sunday Telegraph" cu catva timp in urma. Potrivit cotidianului britanic, CE va propune introducerea unei taxe ecologice pentru posesorii de autovehicule, la nivel paneuropean, pentru a inlocui actualele taxele pentru utilizarea drumurilor sau pentru inmatri-culare. Executivul European va prezenta propunerea in aceasta primavara ministrilor Finantelor, dar este putin probabil ca taxa sa intre in vigoare inainte de 2009.
In ceea ce priveste modali-tatea de calcul, 25% din valoarea taxei va depinde de nivelul emi-siilor de dioxid de carbon ale vehiculului.
Pana la introducerea la nivel european a taxei ecologice, autoritatile romane intarzie anularea sau diminuarea taxei de prima inmatriculare, continuand astfel sa discrimineze importurile de masini second-hand si avantajand dealerii de autoturisme noi.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, urmeaza sa discute zilele acestea la Bruxelles cu reprezentantii CE privind nivelul taxei, astfel incat sa nu fie incalcata vreo prevedere a Tratatului.