Dupa nereguli de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, care au zguduit sucursalele Targu Jiu si Novaci ale Bancii Comerciale Romane si care au avut ca urmare arestarea directorilor, dupa neregulile semnalate in cotidianul nostru de la BCR Motru, cand s-a lasat cu schimbarea conducerii acesteia, sucursala din Motru dovedeste inca o data ca stie cum sa-si piarda clientii si sa fie expusa actionarii in judecata de catre acestia.
Gheorghe Cojocaru, din Motru, a crezut ca sucursala BCR din localitate este cea mai sigura pentru a-i pastra economiile si, fara ezitari, a deschis la aceasta unitate bancara un cont curent cu dobanda la vedere si un cont depozit cu dobanda la termen. Derularea relatiei banca - client a fost normala si cordiala pana in ziua in care barbatul s-a hotarat sa extraga o suma de bani si a constatat cu surprindere ca in contul depozit nu mai avea bani, acesta fiind lichidat, iar in contul curent a aparut o suma de bani de care el nu stia. Intreband la ghiseul bancii cine i-a scos banii din contul depozit fara sa stie, i s-a raspuns scurt ca acestia au fost scosi de catre BCR. Dupa tatonari si cercetari, a aflat ca doua amenzi primite de el, ca persoana fizica, ajunsesera la Agentia Fiscala Motru, pentru executare. Aceasta, stiind ca are cont deschis la BCR Motru, a trimis documentatia catre banca, iar unitatea a procedat la lichidarea depozitului detinut de clientul sau, a retinut valoarea amenzilor pe care le-a virat fiscului si restul sumei a transferat-o in contul curent al clientului cu dobanda la vedere. "Eu nu stiu cine le da lor dreptul sa-mi lichideze un cont depozit cu dobanda la termen, sa-mi transfere banii cum vor si unde vor cei din BCR Motru fara sa ma intrebe si de aceea ii voi da in judecata, pentru ca eu am pierdut bani si vreau sa-i recuperez de la cei care nu au habar de secretul bancar", a afirmat revoltat deponentul.
In incercarea de a obtine lamuriri despre situatia creata, ne-am izbit de trimiterea catre purtatorul de cuvant al Centralei Bancii Comerciale Romane Bucuresti. Cu toata amabilitatea lui Cezar Marian, inlocuitorul celui de drept (plecat in concediu), nu am putut afla ce lege da dreptul unei banci comerciale sa execute operatiuni de scoatere de valori din contul unui client fara a-l instiinta pe titularul contului, mai ales, al unor conturi cu dobanda la termen pentru care s-a incheiat un contract.
In Legea nr. 58/1998, republicata in Monitorul Oficial nr. 78/24.01.2005, la articolul 49 se spune ca "banca va pastra confidentialitatea asupra tuturor faptelor, datelor si informatiilor, precum si asupra oricarui fapt, data sau informatie aflate la dispozitia sa ... informatii referitoare la contul clientilor, solduri, rulaje, operatiuni derulate".
Gheorghe Cojocaru incearca in prezent sa obtina o justificare scrisa de la BCR Motru care sa faca referire de legalitate asupra operatiunilor executate in contul depozit detinut de el pentru a se putea adresa justitiei.