Decizia Guvernului de a suplimenta cu 100 de miliarde de lei vechi fondurile alocate pentru achizitionarea de tractoare noi prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli a dus la un nou scandal politic. Ministrul Finantelor Ionut Popescu a refuzat categoric sa avizeze aceasta hotarire la care Calin Popescu-Tariceanu tine foarte mult. Hotarirea a trecut pina la urma a trecut de Executiv, fara avizul ministrului Finantelor, care sustie in continuare ca incalca flagrant principiul european al renuntarii la subventii.
"Eu nu am semnat un astfel de act normativ si nici nu voi semna asa cum am declarat si-n timpul sedintei guvernului”, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice. Acesta sustine ca numeroase inteprinderi au beneficiat de astfel de ajutoare directe sau indirecte, mascate si nu au reusit de ani de zile sa se redreseze. “Nu se mai poate continua in aceasta situatie ", a declarat ministrul Ionut Popescu, care sustine ca nu va renunta la principiul sau nici chiar daca va fi schimbat.
De partea cealalta premierul crede ca aceste subventii sint absolut necesare si sustine ca subventiile nu au fost acordate uzinei Tractorul, ci taranilor. Aceasta precizare a fost facuta de teama Uniunii Europene, care nu permite acordarea de ajutoare financiare directe. Cu toate acestea efectele subventiilor se rasfring indirect, dar consistent asupra activitatii uzinei brasovene, dar si a altora care produc masini agricole. Printre acestea se numara si societatea botosaneana Forma. “Vreau sa precizez ca nu este vorba de o subventie acordata Tractorul. Este o subventie acordata producatorilor agricoli, de care pot beneficia toti cei care produc utilaje de acest fel. tinind cont de o serie de criterii pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere daca vrea sa aiba o economie de piata, nu este permisa acordarea de ajutoare de stat ", a explicat primul-ministru.
Autoritatile din Brasov si reprezentantii uzinei au cerut, in repetate rinduri, in ultimele saptamini, ajutorul ministrului de Finante. Ionut Popescu a ramas ferm pe pozitii si nu a acceptat sa acorde aceste subventii pentru agricultori. A sarit, insa, in ajutorul uzinei Calin Popescu Tariceanu. “Aici (n.r. la Tractorul), premierul s-a convins de ceea ce facem noi, de raportul calitate - pret, cum stam, iar sumele au fost date subventie pentru tarani”, a declarat Gheorghe Apostu - liderul sindical Tractorul, care a fost cel care a dus lupta pentru subventii.
Din 1990, uzina tractorul brasov a fost scoasa la privatizare de sase ori si a primit subventii - directe sau indirecte - in fiecare an. si astazi societatea este de vinzare. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) poarta negocieri cu companiile Mahindra&Mahindra si Myo-o SA privind privatizarea societatii, dupa ce la 25 iulie 2005 au fost deschise ofertele tehnice si financiare ale celor doi competitori. in urma analizei documentelor de precalificare, comisia de negociere stabilita pentru privatizarea SC Tractorul UTB SA Brasov a hotarit ca cei doi ofertanti, Mahindra & Mahindra India si Myo-o Romania, indeplinesc criteriile de precalificare mentionate prin anuntul de vinzare de actiuni publicat de AVAS.