Procesul de identificare a parcelelor agricole din Dolj nu s-a finalizat, desi termenul - limita convenit cu Uniunea Europeana era 31 octombrie, potrivit NewsIn.
Dincolo de termenul - limita al finalizarii identificarii parcelelor agricole, cert este ca, o data cu aderarea Romaniei la UE, mecanismul de acordare a subventiilor nu va putea sa functioneze fara identificarea parcelelor deoarece valoarea platilor directe acordate unui fermier va depinde de suprafata de teren utilizata de acesta. Prin urmare, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) mai are la dispozitie foarte putin timp pentru a finaliza identificarea parcelelor. In Dolj, de exemplu, procesul de identificare a parcelelor agricole a fost finalizat in aproximativ 70% din localitatile din judet (111 la numar). "Pana in prezent, in Dolj, procesul de identificare a parcelelor agricole s-a finalizat in 76 de localitati. Mai avem in lucru inca 12 localitati", a spus Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj, institutia abilitata sa realizeze identificarile. Acesta spune ca motivul pentru care s-a intarziat identificarea parcelelor agricole din judet este acela ca nu s-au primit inca toate hartile (ortofotoplanuri).
Ortofotoplanuri pentru 81% din localitatile doljene
Potrivit informatiilor primite de la APIA Dolj, pana acum au fost primite ortofotoplanurile pentru 91 de localitati, adica pentru 81% din totalul localitatilor din Dolj. Pentru trei din aceste localitati, informatiile primite sunt incomplete. Cu cat vor primi informatiile mai repede, cu atat identificarea parcelelor va fi realizata mai repede. "Daca as primi maine ortofotoplanurile, procesul de identificare a parcelelor agricole ar dura aproximativ doua saptamani", a mai spus directorul APIA Dolj.
Agentiile care vor gestiona fonduri comunitare
In subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) functioneaza doua agentii de plati care vor gestiona fonduri comunitare. Acestea sunt Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).