Presedintele PROPACT 2005 sustine ca subventiile pentru culturile agricole de toamna sunt prea mici, in conditiile in care toate lucrarile pentru un hectar de grau sau de porumb ajung la o suma de aproximativ 1.400-1.600 de lei. El considera ca aceste subventii ar trebui sa acopere cel putin 40% din valoarea lucrarilor agricole, mai ales ca in Uniunea Europeana ele ajung la 60%.
In ceea ce priveste subventiile pentru lapte, acestea nu sunt cat ar trebui si, in plus, ar trebui sa existe o conlucrare mai serioasa intre patronate si asociatiile pe produs in acest sens. Pentru acordarea acestor subventii, trebuie respectate normele europene, insa taranii nu stiu care sunt acestea. Ei nu pot afla informatii despre cerintele Uniunii Europene decat prin intermediul presei, a mai declarat Dan Draghici. Mai mult, el sustine ca primarii nu au niciun interes in punerea la dispozitia agricultorilor a acestor informatii, deoarece ei nu vor decat sa se asigure ca vor fi votati la alegerile urmatoare si nu-i intereseaza dezvoltarea agriculturii.
Referitor la faptul ca pentru a obtine subventiile pentru culturile agricole trebuie depusa o cerere la Agentiile de Plati si Interventie in Agricultura, Dan Draghici ne-a spus ca autoritatile au facut demersuri in acest sens. ßi anume, in toate comunele au venit reprezentanti ai Directiilor Agricole cu cereri pentru subventii pe care oamenii le puteau semna si prin care se obligau sa lucreze pamantul.

Subventiile aprobate de Guvern

Ajutoarele care au fost aprobate de catre Executiv au o valoare de 150 de lei pe hectar pentru infiintarea culturilor de toamna si reprezinta un sprijin pentru procurarea de seminte, ingrasaminte si pesticide, se arata intr-un comunicat emis de Guvern. Sprijinul financiar va fi acordat prin bonuri valorice de catre Agentia de Plati si Inverventie in Agricultura, cei interesati trebuind sa depuna cereri la sucursalele locale ale acestei institutii. Guvernul a mai aprobat si acordarea unei prime de 0,3 lei pentru un litru de lapte livrat conform normelor Uniunii Europene. Daca laptele livrat nu va indeplini aceste cerinte, prima va fi de 0,15 lei pe litru. Cabinetul a modificat si pragurile de performanta pentru producatorii agricoli, crescatorii de vaci de lapte sau bivolite.
Astfel, prima acordata va fi de 75 de lei pe cap de vaca mediu furajata la livrarea cantitatii de minimum 500 de litri de lapte pe an. Pentru 750 de litri pe an, se acorda 85 de lei pe cap, la 1.000 de litri, 100 de lei, la 1.500 de litri, 150 de lei, la 2.000 de litri, 200 de lei, la 3.000 de litri, 250 de lei, la 3.500 de litri, 300 de lei, iar la 4.500 de litri se acorda 400 de lei.