Sase dosare pentru subventia in agricultura ecologica au fost depuse la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). "Aprobam doar dosarele ale caror terenuri se afla in conversie. Toate suprafetele pentru care au fost solicitate subventii indeplineasca aceasta cerinta", a subliniat Ioan Serediuc, purtator de cuvant in cadrul APIA. Procedurile pentru dobandirea statutului de cultivator de suprafete ecologice presupun mai intai parcurgerea unei perioade de conversie de trei ani, in care sunt eliminate ingrasamintele chimice. Cultivarea plantelor ecologice este incurajata de stat cu 1.500 de euro pentru culturi pe o suprafata cuprinsa intre 0,3 si cinci hectare si cu 2.300 de euro pentru suprafete cuprinse intre 5,1 si 21 de hectare. 3.400 de euro vor primi cei care cultiva intre 21 si 100 de hectare cu plante ecologice, in timp ce pentru suprafetele de peste 100 de hectare, sprijinul este de 3.800 de euro.
Administratorii de terenuri sunt sceptici in privinta acordarii subventiilor. "Subventiile au fost promise, dar nu le-am primit. Subventia nu este un moft, este o necesitate. Nici acciza la motorina nu am primit-o. In aceste conditii este greu sa infiintezi culturi", spune Gheorghe Portariuc, administratorul a peste 1.000 de hectare de teren in Vlasinesti. Pe aproximativ 20 de hectare din aceasta suprafata, a ales sa infiinteze culturi ecologice. Acesta a mai precizat ca in acest an productia a fost una medie, respectiv 100 de kilograme/hectar pentru rapita si 250 de kilograme/hectar pentru grau. Pentru anul viitor, fermierul isi propune sa mai cultive floarea soarelui, soia, porumb si plante furajere.
La fel de nemultumit este si Mihai Stredie, spunand ca inca nu a incasat subventia promisa de Guvern.
In Romania, terenurile cultivate in sistem bio reprezinta 1,5% din suprafata agricola a tarii. La Botosani, procentul este superior cele aproximativ 1.200 de hectare cultivate in acest sistem reprezentand aproape 3% din suprafata cultivata.