Cultivatorii de sfecla vor primi in acest an o subventie de circa 480 de euro pe hectar, obtinerea sprijinului fiind conditionata de incheierea unui contract cu o fabrica de zahar, potrivit datelor transmise de Patronatul Zaharului din Romania si Federatia Cultivatorilor de Sfecla.
Cultivatorii vor beneficia de bani din fonduri UE, prin plata unica pe suprafata de circa 50 de euro pe hectar si platile suplimentare de 200 de euro pe hectar, dar si de un sprijin de la bugetul de stat, de circa 230 de euro pe hectar. "Anul trecut sprijinul a fost de 15-20 de milioane de lei vechi/ha (circa 420-570 de euro)", a spus Mihai Dumitru, reprezentant al Federatiei Cultivatorilor de Sfecla din Romania. De sprijinul financiar vor putea beneficia numai fermierii care au incheiat un contract cu o fabrica de zahar, in limita cotei alocate fiecarei unitati. "Platile unice pe suprafata probabil ca le vor putea primi si fara sa aiba un contract, dar suma este infima pe langa tot spirjinul. Cultivatorii de sfeca de zahar vor intra intr-o baza de date centralizata, verificata la nivel european, si de aceea este necesar sa se realizeze in viitorii ani o stabilitate a fermierilor contractanti cu fabrica de zahar", a mai aratat Dumitru.
Potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii, suprafata totala de sfecla de zahar in acest an va fi de 28.000 ha. Romania a obtinut o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 10.000 de tone de izoglucoza, materie prima folosita in principal in domeniul bauturilor racoritoare. Cota a fost impartita, in functie de criteriul istoric (media cantitatilor produse in perioada 1998-2005 - n.r.), intre noua firme. Producatorii doresc suplimentarea cotei de zahar din sfecla, intrucat potentialul Romaniei in acest sector este mai mare decat cota alocata. Consumul anual de zahar din Romania, de aproximativ 550.000 de tone, este acoperit din productia interna si din import. Aproximativ 75% din consum este realizat in sectorul industrial, 6% in domeniul farmaceutic, iar 20% reprezinta consumul la nivelul populatiei.